NIEUWSDierentuinen en attractieparken open

Pretparkbezoek op de anderhalve meter: virtuele wachtrijen, een duwtrekstok en géén touringcars

Attractieparken en dierentuinen gaan komende weken weer open, met allerlei aanpassingen en alleen voor bezoekers die vooraf reserveren. Volgens de Club van Elf, de koepelorganisatie van de grootste publieksattracties, kan dat omdat het overheidsdevies ‘blijf thuis’ is veranderd in ‘vermijd drukte’.

Een leeg parkeerterrein bij De Efteling. Het attractiepark opent vanaf 20 mei met een bezoekersmaximum dat ligt op eenderde van de normale capaciteit. Beeld
Een leeg parkeerterrein bij De Efteling. Het attractiepark opent vanaf 20 mei met een bezoekersmaximum dat ligt op eenderde van de normale capaciteit.

Attractiepark De Efteling opent vanaf 20 mei met een bezoekersmaximum dat ligt op eenderde van de normale capaciteit. Diergaarde Blijdorp denkt die dag ook open te kunnen voor bezoekers, maar gaat de komende tijd eerst testen doen. Dit weekend komen bijvoorbeeld 150 medewerkers van de Rotterdamse dierentuin met hun gezin op bezoek, om uit te proberen of het bedachte afstandsprotocol in de praktijk ook goed werkt.

De sluiting van attractieparken en dierentuinen half maart was niet landelijk opgelegd, maar kwam voort uit ‘eigen verantwoordelijkheidsgevoel’, zegt directeur Kees Klesman van de Club van Elf. ‘Als het kabinet oproept om zoveel mogelijk binnen te blijven, zouden wij de verkeerde boodschap geven door wel open te zijn.’ Nu de gedragsinstructie is gewijzigd in ‘vermijd drukte’, past een bezoek aan een pretpark met aangepaste werkwijze volgens de Club van Elf wel in het overheidsbeleid.

De afgelopen weken hebben de attracties van de Club van Elf – die anders dan de naam doet vermoeden, 23 leden telt – gedetailleerde plannen gemaakt voor de ‘anderhalvemetereconomie’. Die worden overlegd met de veiligheidsregio waarin de desbetreffende attractie ligt. Alleen als de regionale hulpdiensten instemmen met de aanpak, kan een dierentuin of attractiepark zijn deuren openen.

Achtbaan

In alle gevallen geldt dat bezoekers vooraf online een dag moeten reserveren, met eigen vervoer dienen te komen en alleen met het eigen huishouden. ‘Komen er zestig mensen uit een touringcar stappen op het parkeerterrein, dan zal hun de toegang worden geweigerd’, zegt Klesman.

Daarnaast heeft elke attractie eigen, specifieke maatregelen. Zo gaat pretpark Walibi – vanaf 25 mei open – werken met een ‘virtuele wachtrij’, waarbij bezoekers via een app een tijdslot moeten boeken voor bepaalde attracties. Pretparken die beschikken over een achtbaan, gaan volgens Klesman werken met een zogenoemde ‘duwtrekstok’. Normaal controleren medewerkers handmatig of inzittenden de veiligheidsbeugel goed hebben vast getrokken. Om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren zal dat nu met een speciaal daarvoor ontworpen stok op afstand gebeuren.

De Club van Elf denkt dat de grote attractieparken een voorbeeldfunctie kunnen vervullen voor horeca en andere dienstverlenende bedrijven, omdat zij door hun hoge bezoekersaantallen al veel ervaring hebben met crowdmanagement. ‘Noblesse oblige’, zegt Klesman. ‘Onze leden zullen de ervaringen met wat wel en niet werkt van harte gaan delen, zodat andere organisaties het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden.’

Lees ook:

De komende maanden gaat Nederland langzaam weer van het slot. Veel mag weer, maar veel blijft ook nog onduidelijk. Welke vragen zijn er na de persconferentie van premier Rutte blijven hangen?

Als Nederland weer op gang komt, dan zal dat in de anderhalvemetereconomie zijn, of zelfs in de anderhalvemeter­samenleving. Hoe kan die eruitzien, van luchtvaart via horeca tot onderwijs?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden