Prêt-à-manger

Geen Viktor & Rolf, maar ook geen C&A. Prêt à porter in Utrecht serveert goed eten zonder poespas.

Het nagerecht: meloensoep met sinaasappelroomijs en pecannoten. © Els Zweerink

Prêt-à-porter. Voor wie in de modewereld zit is dat gesneden koek. Het staat voor haute couture in confectie-uitvoering: draagbaar en betaalbaar. Wat impliceert dat er ook niet-draagbare en onbetaalbare mode is. Een blik op de catwalks bewijst dat de wereld daar vol van is.

Maar wat heeft de catwalk in vredesnaam met eten te maken, vragen we de ober van het gelijknamige restaurant in Utrecht. Hij is onze gastheer vanavond: spijkerbroek, zwarte bloes, sneakers. Vlot, toeschietelijk en praatgraag. Duidt onze tafelgenoot consequent aan als 'de dame', wat de dame in kwestie op het eind van de avond danig begint te irriteren.

Maar hij heeft wel een antwoord. Behalve dat de naam lekker bekt en bovendien de titel is van een goede oude film, zit er ook een idee achter. Zoals mooie kleren niet per se haute couture hoeven zijn, zo moet lekker eten niet altijd haute cuisine wezen. Prêt à porter, een 'eetcafé met allure', wil dat bewijzen door goed eten te serveren zonder poespas. Eetbaar eten, prêt-à-manger.

Dat moet dan gebeuren in een interieur dat een opgepoetste versie is van het bruine café. Blanke houten tafels en stoelen overtrokken met rood leer staan in een halve kring rond een bar. Op de vloer liggen planken, in een wandrek staan flessen wijn uitgestald. Er wordt met verve geschonken. De ober heeft het over 'stuivende' sauvignons en het kenmerkende bittertje van de viognier. Wijn is duidelijk zijn ding.

De wijn mag er zijn, maar op het bord komt de haute cuisine in eetcafé-confectie moeizaam op gang. De mozzarellasalade is een zompig modelletje uit een oude Knip, dat we in een handomdraai thuis hadden gemaakt. Maar dan zonder de zoete frambozendressing. Yak.

Een tikje gelaten, beducht voor een nieuwe zeperd, wachten we op de volgende gang. Maar daardoor worden we aangenaam verrast. We krijgen een groot diep bord voor ons, gevuld met een donkerbruine kreeftenbouillon waarin een stuk schol, een moot rode mul en een joekel van een gamba zijn aangespoeld. Er drijft wat wrakhout aan groente omheen in de vorm van gegrilde groene asperges, een toefje zeekraal en stukken krielaardappel.

Er is veel goed aan dit bord. De bouillon is helder en krachtig, de rode mul sappig, de gamba groot. De krielaardappelen zijn oranje van de saffraan, die goed te proeven is maar niet overheerst. Eigenlijk is alleen het flauwe stuk schol mis. En het bord zelf. Dat is namelijk koud. Wanneer de ober dan ook nog eerst lepels moet gaan zoeken en afwassen, is de soep gauw lauw.

Als dessert hebben we meloensoep, die we vooral kozen omdat het nog het minst oninteressante leek van de kaart die verder keuze bood uit een brownie en kaas. Maar ook hier worden we getrakteerd op een meevaller.

Het is een bordje als een vrolijk nazomerjurkje waarin koraalrood en oranje-roze, dé modekleuren van 2011 volgens kenners, mooi terugkomen in de stukjes water- en honingmeloen die drijven in een doorzichtige oranje vruchtensoep. In het midden ligt een bol ijs, bestrooid met knapperige pecannoten. Fris, zoet en verrassend. Prima uitsmijter voor de zomercatalogus.

Met een kop koffie onder de luifel op het terras maken we de balans op in modetermen. Pret à porter zit tussen tafellaken en servet (dat helaas van papier is). Een paar maten te klein voor Viktor & Rolf, maar de C&A ontgroeid. Weet je wat het is, zegt mijn modieuze tafelvrouw: Sissy Boy. Tikje tijdloos, modieus zonder hip te zijn. Ik knik en kijk naar mijn hemelsblauwe zomerbloes uit de uitverkoop van Sissy Boy: lekker hemdje.

Mac van Dinther

Waar
Prêt à porter
Korte Jansstraat 4
3512 GN Utrecht
030-2312958
www.pretaporter.nl

Het eten
Salade met mozzarella, gegrilde groenten en frambozendressing.
Bouillabaisse met scholfilet, rode mul en grote gamba.
Meloensoep met sinaasappelroomijs en pecannoten.
Het nagerecht: meloensoep met sinaasappelroomijs en pecannoten

De cijfers
kosten 29,50 (p.p.)
Eten 7+
Bediening 7
Entourage 7
Prijs-kwaliteit 7,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden