Prestaties Nijenrode kunnen moeilijk worden genegeerd

Slechts wie niet de behoefte voelt om zich eerlijk te informeren, zal kunnen schamperen over Nijenrode. Neelie Kroes weet echter beter....

WAT IS dat toch in Nederland? Wat is dat toch dat alles wat zich maar een beetje onderscheidt, aangevallen en beschimpt wordt. Moeten we elkaar weer bewijzen dat 'gewoon doen al gek genoeg is?' Of betreft het een vorm van nationale zelfdestructie?

Het katern Economie in de Volkskrant van zaterdag 28 juni bood daarvan weer een staaltje. Ron van Gelderen, auteur van het openingsartikel ('Neelie Nijenrode verbrak belofte') spreekt mij aan op mijn belofte: Nijenrode Universiteit wordt (is) een topmanagementschool. Daarmee is een kritische invalshoek gegeven, namelijk is dat (al) zo?

Wat mij in hoge mate ergert is de vooringenomen invalshoek van waaruit hij schrijft, namelijk in ieder geval aantonen dat Nijenrode niet is wat ik heb uitgedragen. Kennelijk niet gehinderd door de behoefte er echt achter te komen, debiteert hij de ene onjuistheid na de andere.

Ik haal er een paar uit; 'Deze paradepaardjes (MBA'ers) worden steeds meer overvleugeld door de groeiende groep HBO'ers en ingenieurs die aan Nijenrode in korte tijd drs. in algemeen of financieel management hopen te worden.'

Het betreft hier héél verschillende programma's. Het ene programma is voor Nederlanders, het andere met name voor buitenlanders. Niks MBA-paradepaardjes en IDP-studenten (die het intensief doctoraal programma volgen). Al onze studenten zijn paradepaarden, en wel om een simpele reden: omdat Nijenrode - overigens sinds jaar en dag - haar studenten wél selecteert op intelligentie, attitude, motivatie, teamwork, gedrevenheid, et cetera.

Binnen drie alinea's debiteert Van Gelderen enormiteiten als 'verdwenen is de glans van het elite-instituut' en 'Nijenrode lijkt steeds meer op de aloude particuliere universiteit voor BBA die het tot 1991 was.' Van tweeën één zou men zeggen. Maar niets van dat al.

Ander hoofdstuk: amper hoogleraren van niveau, zegt de journalist. Ik noem een paar voorbeelden: Prof. Bahlmann, Blommaert, Broekstra, Van Dijk, Van der Heijden, Kamerling, O'Keefe, Van Nieuwkerk, Nobes, Palm, Thibeault, Tissen, Zeff en van Rochester Uday Karmarkar, Abraham Seidmann, Clifford Smith, Girold Zimmermann en een aantal anderen voor het gemak maar vergetend. Dat Van Gelderen hen niet kent, is niet ons gebrek.

Onze samenwerking met de Vlerick Universiteit én Sankt Gallen (voor het gemak door Van Gelderen vergeten - of weet hij niet wat voor een prestigieuze opleiding dat is) en een Franse gerenommeerde universiteit heeft niet te maken met schaalvergroting, maar met programma's op de markt brengen die de moeite waard zijn, zich onderscheiden in waar belangstelling voor is.

De mededeling dat Nijenrode het initiatief zou hebben genomen tot vergaande samenwerking met de RSM, is onwaar. Ik was er zelf bij, en weet hoe het werkelijk is gegaan.

Dan kom ik bij de opmerkingen over de financiële situatie.

Minder dan zes jaar geleden werd Nijenrode verrast door het politieke besluit van minister Ritzen van Onderwijs om de subsidie aan Nijenrode te stoppen. Hij, Ritzen, ergerde zich aan het elitaire karakter van Nijenrode, en aan de kwalitatieve selectie die daaraan ten grondslag lag. Inmiddels blijkt hij op zijn lang volgehouden dwalingen te zijn teruggekomen.

De beslissing is toen door Nijenrode genomen om alleen tweede fase onderwijs (intensief doctoraal programma, MBA en doctoraal accountancy) aan te bieden, en dan van goede kwaliteit (anders en beter dan elders).

Kort gezegd: er is toen gekozen voor het verder versterken van het: - MBA-programma waarvoor een academische of daarmee gelijk te stellen opleiding en ten minste vier jaar werkervaring is vereist om tot de selectie te worden toegelaten;

- Het intensief doctoraal programma waarvoor een academische opleiding of een HBO-opleiding vereist is - geen werkervaring - om tot de selectie toegelaten te worden, en men moet dan binnen zestien maanden het doctoraal halen. Inmiddels is er ook een parttime variant van deze opleiding;

- Het samenwerkingsprogramma van Rochester University en Nijenrode-controllersopleiding. Vele in-company en tailor-made programma's ontwikkeld door het EMDC;

- Het doctoraal accountancy, uitgevoerd samen met het Koninklijk NIVRA.

Wat er de afgelopen jaren in een universitaire onderwijsinstelling als Nijenrode is gebeurd, is een staaltje van turn around management dat zijn weerga niet kent.

Dat zo'n operatie zelfs bij Nijenrode tijd zou nemen en geld zou kosten, was de Raad van Toezicht (bestaande uit leden van Raden van Bestuur van ondernemingen als ABN Amro, Heineken, Achmea, Price Waterhouse, VB Groep, Coopers Lybrand, Bennis Porter Novelli en KPN) en het college van bestuur vanaf dag één duidelijk.

De financiële situatie van Nijenrode is positief. We liggen op koers dankzij de gigantische inspanning van de organisatie en de faculteit. lk vind dat een prestatie.

De potentiële sponsors die de heer Van Gelderen heeft gesproken, zou ik graag ontmoeten. Evenals de door hem geciteerde ondernemers die met Nijenrode gesproken hebben en hebben gezegd dat Nijenrode dreigt weg te zakken. Het is lariekoek! Zonder enige geldstroom vanuit Den Haag, en gelukkig ook geen bureaucratie, is Nijenrode bezig elke dag weer programma's op de markt te zetten die er kwalitatief uit springen.

Geselecteerde studenten A1 kwaliteit hebben recht op A1 kwaliteit programma's. Die krijgen zij op Nijenrode.

Het zou aardig zijn geweest als Van Gelderen studenten uit de MBA class en het intensief doctoraal programma had geïnterviewd, dan had hij beter kunnen en willen weten. Maar dat was kennelijk niet de bedoeling. Waarvan acte.

Neelie Kroes is president van Nijenrode University.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden