Prestaties honderden Russische atleten mogelijk nietig verklaard
Honderden Russische sporters lopen kans te worden geschrapt uit medaillespiegels en uitslagenlijsten van wedstrijden. Hun prestaties worden mogelijk nietig verklaard als de sportbonden kunnen aantonen dat deze zijn behaald dankzij verboden middelen of het dopingsysteem dat in Rusland voor de atleten was opgetuigd.
Meer dan duizend Russen, actief in dertig sporten, hebben geprofiteerd van het dopingprogramma dat het land ontwikkelde om prestigieuze sporttoernooien als de Zomer- en Winterspelen te kunnen domineren.
Dat concludeert een rapport in opdracht van het antidopingbureau Wada. Het dopingbedrog door de Russische sport is nog omvangrijker dan gedacht, zei de Canadese jurist Richard McLaren gisteren over zijn onderzoek.
Het rapport houdt de identiteit van de frauderende sporters geheim, maar de verantwoordelijke bonden krijgen hun namen te horen. Het is aan hen om te bepalen door welke prestaties een streep moet worden gezet, zoals ook de bonden dienden te oordelen welke Russen toegang hadden tot de Spelen van Rio dit jaar. Voorzitter Bach van het Internationaal Olympisch Comité durfde dit niet aan.
Dankzij het dopingsysteem, geïnitieerd door de staat om als natie uit te blinken, kon Rusland volgens McLaren jarenlang sporttoernooien 'kapen'. Bach noemde het bedrog van de Russen 'een fundamentele aanval op de integriteit van de sport.' Rusland mocht van het IOC al geen sporttoernooien meer organiseren, maar blijft vooralsnog welkom op de Winterspelen in Pyeongchang over twee jaar.
'Gekaapt'
Het schrappen van de resultaten kan onder meer door juridisch gekissebis jaren in beslag nemen en een grote herschikking in de internationale sport tot gevolg hebben. Op het spel staan tientallen medailles, behaald bij evenementen als de Olympische Spelen (zomer en winter), WK's en de Paralympische Spelen. Meerdere sportbonden hebben al laten weten zo snel mogelijk aan de slag te willen met de resultaten uit het onderzoeksrapport.
De afgelopen jaren hebben al tientallen sporters die als medaillewinnaars de boeken ingingen, hun plak alsnog moeten inleveren. Hun bloed of urine is met terugwerkende kracht opnieuw getest dankzij nieuwere of specifiekere controlemethoden. Tijdens de toernooien worden nauwelijks atleten betrapt.
Zo zijn meer dan 75 deelnemers aan de Spelen van Peking (2008) en Londen (2012) alsnog ontmaskerd. De meerderheid komt uit Rusland of Oost-Europa, in veertig gevallen betrof het volgens de New York Times medaillewinnaars. In hun monsters werden vooral anabole steroïden aangetroffen, de oeroude drug waarmee sporters uit de DDR al in de jaren zeventig hun prestaties opvijzelden. Een Amerikaanse hoogspringster die zesde werd in Peking kreeg jaren later alsnog het brons opgestuurd, omdat drie concurrentes met terugwerkende kracht positief waren bevonden.
Wegpoetsen
Daarbij blijft het vermoedelijk niet. Zo wil het IOC vanwege het tweede McLaren-rapport alle 254 urinestalen van Russische wintersporters in Sotsji opnieuw onder de loep nemen. De Russische stalen uit Londen ondergaan hetzelfde procedé.
Rusland voerde met 33 medailles (13 goud, 11 zilver, 9 brons) in Sotsji het landenklassement aan, Nederland eindigde met 24 stuks op de vierde plaats. Daarin kan verandering komen, nu het Russische bedrog volgens McLaren ook wetenschappelijk is aangetoond. Hij kon onder meer via dna bewijzen dat er is gerommeld met dopingmonsters. De Russen gebruikten onder meer zout en instantkoffiekorrels om urine te manipuleren.
McLarens rapport sluit naadloos aan op de bevindingen die hij in juli bekendmaakte. Volgens hebben de ruim duizend Russische atleten tussen 2011 en 2015 van het staatsdopingsysteem kunnen profiteren zonder dat iemand het doorhad. Vooral tijdens de Winterspelen in het eigen Sotsji hadden de Russen vrij spel, onder meer dankzij een gat in de muur dat werd gebruikt om positieve dopingstalen om te wisselen voor schone monsters.