'Prestatiebonus huisarts gaat ten koste van zorg’

De prestatiebonus voor huisartsen gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg. Dat schrijven 137 huisartsen in een manifest aan het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

ANP

De huisartsen uit de regio Zwolle-Flevoland vragen zich in een brief aan het bestuur van de LHV af ‘hoe het zo ver heeft kunnen komen’. Zij zijn boos op het bestuur omdat de leden niet zijn geraadpleegd en omdat ze zich niet willen laten dwingen welke geneesmiddelen ze moeten voorschrijven. ‘Er bestaat nog zoiets als eergevoel van de professional’, schrijven de artsen. ‘Wij willen onze patiënten recht in de ogen kunnen blijven aankijken. Deze mogen nimmer het gevoel hebben ‘mijn dokter geeft goedkopere medicijnen zodat hij meer verdient’.’

Ook de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland en de SP leverden eerder al kritiek op de voorgestelde bonusconstructie.

De LHV stelt vrijdag in een reactie dat ‘deze discussie binnen de vereniging plaats hoort te vinden, niet in de media’. De woordvoerder beklemtoont dat het definitieve akkoord met Klink nog niet is gesloten. In september vervolgen de partijen hun overleg. Dan moeten ook de leden van de LHV nog instemmen met het principeakkoord dat de vereniging met Klink heeft gesloten.

De minister moet snijden in de kosten voor de gezondheidszorg omdat die sterker stijgen dan verwacht. Hij kampt met een tekort van een miljard euro. Eerder kondigde Klink al aan de medisch specialisten te gaan korten.

Huisarts aan het werk (ANP) Beeld KOEN SUYK CAPITAL FEATURES ANP
Huisarts aan het werk (ANP)Beeld KOEN SUYK CAPITAL FEATURES ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden