Prestatieafspraken zijn belangrijk

Het is weer de tijd voor politiekorpsen - waaronder de Politie Rotterdam-Rijnmond - de resultaten van het afgelopen en de plannen voor het nieuwe jaar te publiceren....

Ik doe dat niet alleen omdat de oud-woordvoerder van ons korps Anne Geelof in deze krant stelt dat de publicatie van resultaten schijnveiligheid creëert (de Volkskrant, 29 december). Het is jammer dat hij er bij het verlaten van ons korps blijk van geeft het niet helemaal goed begrepen te hebben, maar zijn opvatting wordt gedeeld door anderen. Ook in gesprekken die ik de afgelopen dagen met journalisten voerde, is een aantal malen de veronderstelling geuit dat dienders vooral bekeuringen uitdelen om 'de cijfers te halen'. Dat maakt dat ik graag nog eens uitleg waarom het goed is dat de politie heldere afspraken maakt over te behalen resultaten.

Veiligheid is een belangrijk thema in onze samenleving. Dat was al lang zo en dat is na de aanslagen in Madrid en de moord op Theo van Gogh eens te meer gebleken. De wetenschap dat zulke gebeurtenissen dicht bij huis kunnen plaatsvinden, heeft de gevoelens van onveiligheid van veel mensen versterkt.

De overheid heeft de taak te waken over onze veiligheid. De politie ziet toe op de naleving van de regels. Zij handhaaft die en zij treedt op waar nodig. Over de prioriteiten maakt zij afspraken met de minister, de burgemeesters en met het Openbaar Ministerie. Wat doen we bij voorrang en op welke overtreders van de wet richten wij ons met name? Hoeveel verdachten leveren we aan bij het OM?

Zo weten officieren van justitie en rechters wat zij van ons kunnen verwachten. En wij kunnen erop rekenen dat de verbalen die wij maken, worden opgevolgd. Dat wie over de schreef gaat, ook daadwerkelijk wordt gestraft.

Vanzelfsprekend eisen 'de zware jongens' daarbij een flink deel van onze aandacht op, maar we pakken ook andere misdrijven en overtredingen aan. Want overlast door rondhangende verslaafden op straat en te hard rijdende automobilisten dragen ook bij aan onveiligheid.

Om te kunnen beoordelen of we op de goede weg zijn, moeten we meetbare doelen formuleren en daar hebben we cijfers voor nodig. We leggen verantwoording af door de resultaten van ons werk voor iedereen zichtbaar te maken. Immers, wij hebben als politie ook een signaleringsfunctie over wat er feitelijk op straat gebeurt. In rapportages aan ons politiek bestuur, in perspublicaties en op internet aan de burgers, laten we maandelijks zien wat we hebben gedaan.

Zo vormen de cijfers, onze prestatieafspraken, een uitstekend sturingsinstrument. Alle partners in de veiligheidsketen weten wat er van hen wordt verwacht: dienders, officieren van justitie, rechters en hulp- en zorgverleners. Die cijfers zijn geen doel op zich. Aan de daling van het aantal aangiften en meldingen en aan het stijgend aantal verdachten dat we aanhouden, zien we dat het veiliger wordt.

Dat het werkt, blijkt niet alleen uit dat objectieve feit. Burgers geven ook aan zich veiliger te voelen en tevredener te zijn over de politie. In zijn column van 29 december, 'Het gevoel', heeft Jan Blokker het belang daarvan terecht benadrukt.

Ik ben er trots op dat de Politie Rotterdam-Rijnmond er ook in 2004 weer in is geslaagd de gestelde doelen te halen. Dat er in overleg met het OM en de rechterlijke macht zelfs meer zaken zijn verwerkt dan aan het begin van het jaar was afgesproken. En we gaan ook in 2005 weer prima resultaten boeken. Dat is geen 'cijferfetisjisme'. Dat is werken aan een veiliger samenleving. Dat is waar de politie voor staat en waarop zij wordt afgerekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden