Prestatie-matrix bewijst gelijk selectiemethode

Tien dagen geleden zei Arie Koops, de sportdirecteur van de schaatsbond KNSB, dat hij het later nog wel eens over die vermeende Nederlandse overheersing wilde hebben. Na zeven medailles op drie onderdelen zei hij 'jeetje wat gebeurt hier'. Om er donderdag aan toe te voegen dat het schaatstoernooi vanuit Nederlands perspectief 'steeds de goede kant op is gevallen'.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

SOTSJI - De nationale ploeg van twintig schaatsers was in Sotsji samengesteld uit zeven commerciële teams, uit Jong Oranje, een marathonteam (MK Basics) en een toekomstploeg (Project 2018). Het team was volgens Koops ijzersterk op basis van professionaliteit, ervaring op het hoogste niveau en de goede, volwassener verhouding in het olympisch dorp. In het verleden was er altijd rivaliteit, soms zelfs animositeit die contraproductief werkte.

Als eerste factor van vele prestatie bevorderende redenen noemde Koops 'de keuze voor een bepaald selectiesysteem'. Nederland koos voor één wedstrijd, het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) van eind december, waarin de twintig tickets verdeeld werden. Er waren geen extra kansen, geen skate-offs in januari. Het was een Amerikaans systeem.

De tweemaal tien olympische tickets werden toegewezen volgens een selectievolgorde die werd bepaald door een matrix. Dat rekenmodel van medaillekansen was geschreven door Koops, de coaches in het veld en door econometristen van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarin waren de internationale klasseringen uit de voorbije anderhalf jaar leidend.

De matrix van Koops bleek deze keer sterk in elkaar te steken. Bij de mannen waren de plaatsen een tot en met twaalf in Sotsji ook werkelijk een medaille waard. Bij de vrouwen waren er in de toptien slechts tegenvallers op de 3 kilometer.

Uiteindelijk bleek de nummer vier van de 1.000 meter, Margot Boer, in de matrix geklasseerd op de zestiende plaats, goed voor olympisch brons. De veel hoger ingeschaalden Van Beek (4) en Leenstra (8) haalden geen medaille. Het waren de weinige dissonanten in de matrix.

Koops schreef in zijn verklaringen van donderdag ook een fors deel van de Nederlandse successen toe aan de achterblijvende verrichtingen van buitenlanders. Hij noemde de Amerikanen expliciet. 'Wij waren bij het OKT in de kerstvakantie ongelooflijk goed, zoals de Amerikaanse schaatsers erg goed waren bij de World Cup van november in Salt Lake City. Wij hebben die topvorm hier herhaald. De Amerikanen hadden dat hier ook kunnen herhalen.

'In potentie zijn zij goed, maar ze hebben het niet laten zien. Wij liggen mijlenver voor, maar dat is niet zo. Er zijn ook andere landen met veel kwaliteit. Op de 1.000 meter waren er twee Duitsers (Ihle en Schwarz, red.) die zo een medaille kunnen rijden. En zo zijn er meer voorbeelden. De Noren die de 10 kilometer laten lopen, terwijl ze achteraf brons hadden kunnen pakken.'

De huidige positie van Nederland, eerste in het schaatsklassement met 21 van de 30 medailles, is volgens Koops 'een momentopname' en geen garantie voor de toekomst.

Vorige week zei hij: 'Dominantie kan verschuiven.' Hij wees op de Olympische Winterspelen van 1984 in Sarajevo toen de Nederlandse ploeg met nul medailles thuiskwam, een schrikbeeld dat nu de Amerikanen bedreigt. De schaatsploeg van de VS leidde tot Sotsji het medailleklassement aller tijden, met 29 goud, 22 zilver en 16 brons (67 totaal). Dat rijtje is onveranderd gebleven.

In Rusland zijn de Amerikanen in vlot tempo voorbij gestoken door de nummer twee van het klassement, de Nederlanders. Die staan nu eerste met het rijtje 33-36-34, 103 medailles in totaal.

Ook voor die verrichting nam Arie Koops donderdag het woord 'historisch' in de mond.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden