Presitigieus certificaat Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is het eerste Nederlandse park dat het 'Certificaat voor duurzaam toerisme in beschermde gebieden' heeft ontvangen.

Niet eerder kwam een Nederlands natuurgebied in aanmerking voor zo'n certificaat van de Federatie EUROPARC. Het park krijgt de erkenning voor de manier waarop bedrijven, overheden en natuurorganisaties die bij het gebied betrokken zijn met elkaar samenwerken.

Egbert Beens van Staatsbosbeheer, een van de beheerders van het park, is trots. 'Het is erkenning voor vele jaren werk in het gebied. Er komen hier elk jaar een miljoen bezoekers naartoe, dus dan moet je goed kijken waar al die mensen verblijven. We hebben routes uitgezet om de bezoekers te sturen. Eigenlijk zonder dat ze het in de gaten hebben, worden ze naar bepaalde gedeelten van het park gemanoeuvreerd.'

Tekst loopt door onder de video
]]>

Intensieve samenwerking

Een voorbeeld daarvan is een houten uitkijkpost aan de rand van het gebied, van waar je goed de watervogels kunt bekijken. 'Mensen kunnen de dieren vanuit hier goed zien, zonder dat ze schade berokkenen aan de natuur.' Er is verder een intensieve samenwerking tussen de bewoners, bedrijven en natuurorganisaties, zegt Beens. 'Ondernemers hebben bijvoorbeeld van ons een cursus 'gastheerschap' gekregen, zodat ze bezoekers op een goede manier de juiste informatie over het gebied kunnen geven.'

Het certificaat levert geen geld op, althans niet direct. "Wat voor ons de waarde is, is dat we bij subsidie-aanvragen kunnen laten zien dat we aan bepaalde criteria voldoen. Dat kan de doorslag geven." Inmiddels hebben 58 beschermde gebieden in Europa het certificaat ontvangen, waaronder het Spaanse Parque Natural Alto Tajo en Nationaal Park Harz in Duitsland.

Nationaal Park de Weerribben (VK.tv)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden