Presidentsverkiezingen Congo mogelijk weer uitgesteld vanwege militiegeweld

De Democratische Republiek Congo (DRC) dreigt de presidentsverkiezingen eind dit jaar opnieuw uit te stellen. Naar verwachting is dit olie op het vuur van de bevolking die al woedend is over de manier waarop de huidige president Joseph Kabila zich aan de macht vastklampt terwijl het land economisch wegzakt en etnische milities in toenemende mate de dienst uitmaken buiten de hoofdstad Kinshasa.

Carlijne Vos
Corneille Nangaa, voorzitter van de verkiezingscommissie. Beeld reuters
Corneille Nangaa, voorzitter van de verkiezingscommissie.Beeld reuters

De verkiezingscommissie van de regering liet vrijdag weten dat de verkiezingen mogelijk moeten worden uitgesteld vanwege het toenemende militiegeweld in de Kasai-regio. Dit geweld heeft de afgelopen maanden 1,3 miljoen burgers op de vlucht doen slaan en aan honderden het leven gekost. Vorige maand werden 40 massagraven ontdekt en twee westerse VN-waarnemers gedood nadat zij waren ontvoerd.

Volgens Corneille Nangaa, voorzitter van de verkiezingscommissie, 'ondermijnen het geweld in de regio en de andere logistieke beperkingen de geloofwaardigheid' van de verkiezingsuitkomst. Het registreren van stemmers is vrijwel onmogelijk op het moment, zei Nangaa tegen persbureau Reuters. 'Als de stemmen niet op een integere manier tot stand komen zal dit tot meer geweld leiden.'

Algemeen wordt aangenomen dat het geweld juist wordt aangewakkerd door de weigering van Kabila af te treden. Volgens de oppositie bewijst Kabila met deze stap opnieuw dat hij niet van plan is de macht op te geven en tijd probeert te winnen om een referendum te organiseren over een wijziging van de grondwet zodat een derde ambtstermijn wordt toegestaan.

De 45-jarige Kabila, die al 16 jaar aan de macht is, bereikte vorig jaar het einde van zijn laatste termijn maar stelde de geplande verkiezingen in november uit vanwege 'logistieke en financiële' problemen. Hierop braken hevige onlusten uit in het gigantische centraal-Afrikaanse land, die met harde hard door het leger zijn neergeslagen.

Akkoord

Na bemiddeling van de katholieke kerk bereikten de regering en de oppositie op Nieuwjaarsdag een akkoord waarin werd afgesproken werd dat er eind 2017 verkiezingen zouden komen en er niet getornd zou worden aan de Grondwet. Ook zouden leden van de oppositie een plek krijgen in de interim-regering. Hierop keerde de politieke rust enigszins terug maar verslechterde de economische situatie dramatisch. De Congolese franc is in waarde gehalveerd, de inflatie is opgelopen tot 25 procent.

Mensenrechtenorganisaties roepen de internationale gemeenschap op druk uit te oefenen op Kabila om zich aan de afspraken te houden. Ida Sawyer, onderzoekster van Human Rights Watch, schreef deze week dat het 'steeds onwaarschijnlijker' wordt dat er dit jaar nog verkiezingen komen omdat de regering alle afspraken aan haar laars lijkt te lappen. 'De regering houdt zich niet aan de het akkoord van Nieuwjaar en voert de politieke repressie alleen maar op.'

Sawyer wijst op grove schendingen van de mensenrechten die plaatsvinden en noemt het verontrustend dat de katholieke bemiddelaars zich hebben teruggetrokken. 'De internationale gemeenschap moet nu ingrijpen. Het helpt als landen Kabila op zijn verantwoordelijkheden wijst', aldus de HRW-onderzoekster.

Vrijdag werd bekend dat ebola is uitgebroken in het veelgeplaagde land. Negen mensen zijn positief getest en drie mensen zijn al bezweken aan de ziekte. De besmetting vindt plaats in de Noordoostelijke afgelegen provincie Bas-Uele. Tijdens de grote ebola-epidemie in 2014 kwamen in Congo 'slechts' 42 mensen om, in Sierra Leone, Liberia en Guinnee kostte de ziekte aan meer dan 11 duizend mensen het leven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden