Presidentskandidaten over Obama's laatste State of the Union

Dinsdagnacht keek Amerika tijdens de State of the Union niet alleen naar president Obama, die voor de laatste keer zijn 'troonrede' hield, maar ook naar zijn mogelijke opvolgers. Hoe beleefden zij de laatste State of the Union van Obama?

President Obama komt voor de laatste keer het Capitool binnen voordat hij aan zijn speech begint. Beeld reuters
President Obama komt voor de laatste keer het Capitool binnen voordat hij aan zijn speech begint.Beeld reuters

Ted Cruz: 'State of Denial'

De republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz zit dinsdagnacht niet in het Capitool, maar organiseert in New Hampshire zijn eigen feestje: the State of our Union. Na afloop ziet hij wel de tijd om nog even naar die andere toespraak te kijken: die van Obama, waarin Cruz een veeg uit de pan krijgt.

De president bekritiseert indirect Cruz' voornemen om terreurgroep Islamitische Staat met behulp van tapijtbombardementen 'de vergetelheid' in te helpen. Cruz: 'Ik zal me tegenover niemand excuseren voor mijn inzet om terroristen te doden.' Hij kaatst vervolgens de bal terug door Obama te wijzen op het feit dat hij in zijn toespraak weinig woorden vuil maakt aan de strijd tegen terreur: 'Ik denk dat de Amerikanen het zat zijn om een president te hebben die niet eens het kwaad waarmee we te maken hebben onder ogen ziet, laat staan er iets tegen doet.' Hij doopte Obama's rede dan ook tot 'the State of Denial'.

Donald Trump: De grote aan-/afwezige

'De #SOTU speech is heel saai, langzaam, lusteloos - erg lastig om naar te kijken', twittert Donald Trump van achter zijn televisietoestel, hij is tijdens de speech niet zelf aanwezig in het Capitool. Desondanks wordt zijn aanwezigheid wel gevoeld onder de toehoorders. Tot twee keer toe haalt Obama in zijn rede uit naar de New Yorkse zakenman: eerst wanneer hij stelt dat er mensen zijn die bang zijn voor de toekomst en dwepen met het verleden - Trumps campagneleus is 'Make America great again' - en vervolgens als hij stelt dat Amerika er niet veiliger op wordt 'als politici moslims beledigen'.

Niet alleen van Obama krijgt Trump kritiek, maar ook vanuit zijn eigen partijtop. Tijdens het traditionele antwoord op de State of the Union roept de republikeinse senator Nikki Haley (South Carolina) op om tijdens de verkiezingen 'de meest boze stemmen' te negeren. En sneer naar de temperamentvolle Trump.

Hillary Clinton: 'Zo trots'

Het campagneteam van democrate Hillary Clinton heeft tijdens de State of the Union meer naar het twitterscherm dan naar de televisie gekeken. Nog tijdens de toespraak beginnen haar pr-mensen met een 'alternatieve' State of the Union, waarin ze zinnen uit Obama's toespraak vervangen door zinnen van een hypothetische republikeinse president. Zo werd 'daarom moeten we alle politiek verwerpen die mensen aanvalt op ras en religie' vervangen door 'daarom moeten we ons land terugkrijgen'. 'We moeten het makkelijker maken om te stemmen' veranderen ze in 'we moeten het moeilijker maken om te stemmen.'

Ook wordt nog voordat Obama is uitgesproken al een nieuwsbrief verstuurd naar haar maillijst waarin de politica stelt dat ze 'zo trots is' op wat Amerika allemaal heeft bereikt tijdens het presidentschap van Obama. Om af te maken wat Obama is begonnen, is het volgens Clinton van belang dat zij in het Witte Huis terechtkomt. In de email doet ze dan ook een suggestie om haar te helpen: een donatie.

Bernie Sanders: De gele brief

Bernie Sanders is de enige van de hier genoemde kandidaten die ook daadwerkelijk in de zaal zit. Net geen heel uur heeft hij geluisterd naar de toespraak van de president, maar net op een moment dat hij even iets anders wil doen, wordt hij door een camerman gezien. Zo gaat het op twitter achteraf uiteindelijk niet over de aardige, en enigszins saaie, tweet die Sanders heeft geplaatst over de speech, maar over het gele papier dat hij uit zijn binnenzak tovert: een kleine twitterstorm is geboren. 'Bernie gaat Chinees bestellen', 'Bernie gaat een potje bingo spelen' en 'Bernie wordt betrapt tijdens het spieken.'

Al gaat het op twitter niet per se over de politiek van Sanders, CNN's politiek analiste Gloria Borger stelt dat Sanders prima door kan bouwen op de politiek van Obama: 'Het klonk alsof hij Bernie Sanders klaarstoomde voor zijn economische politiek.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden