Presidentskandidate zet het huwelijk in

Maakt een getrouwde vrouw meer kans op het Franse presidentschap dan een ongetrouwde? De socialistische politica Ségolène Royal, die volgens de peilingen de voornaamste kanshebber voor links is om president Chirac in 2007 op te volgen, lijkt het te denken....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Die aankondiging van de 52-jarige Royal valt niet los te zien van haar poging dit najaar de PS-kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2007 te worden. Haar politieke tegenstanders, die hun achterstand op ‘la Royal’ alleen maar zagen groeien, hielpen in de afgelopen maanden het gerucht de wereld in dat haar relatie met Hollande aan het spaak aan het lopen was. Door een huwelijk wordt dat verhaal ontzenuwd.

Tegelijkertijd lonkt ze ermee naar behoudende kiezers. Die paaide ze in de afgelopen weken al met een pleidooi voor militaire begeleiding van criminele jongeren uit de voorsteden en de suggestie om de 35-urige werkweek, een heilig huisje van links, nog eens tegen het licht te houden. Bij die kiezers ligt de status van echtgenote beter dan haar huidige kwalificatie als ‘compagnon’, levensgezellin. Die komt nogal losbollig over, omdat hij ook voor kortstondige relaties wel wordt gebruikt.

Behendig weet Royal de indruk te wekken dat ze niet alleen maar naar behoudende kiezers hengelt. Zo stelde ze daags voor haar huwelijksaankondiging tegenover het homoblad Têtu dat zij voorstander is van het homohuwelijk. Een volledige draai, want tot voor kort noemde ze dat ‘een ongerechtvaardigde provocatie ten opzichte van religieuze overtuigingen en familiewaarden’. In Têtu omschrijft Royal het huwelijk laatdunkend als ‘een burgerlijk instituut’. Dat verhindert haar niet er enkele dagen later er zelf voor te kiezen.

Royal, oud-minister van Familiezaken onder premier Jospin, heeft haar hele politieke carrière doorgaans conservatieve standpunten op het vlak van familiewaarden ingenomen. Dat zij niettemin niet met Hollande was getrouwd, wordt wel teruggevoerd op het dramatisch mislukte huwelijk van haar ouders. Haar vader, een kolonel, liet haar moeder met acht kinderen achter. Ségolène hield er de overtuiging aan over dat een huwelijk geen garantie voor gezinsgeluk is.

Maar haar carrière kan er wellicht wel baat bij hebben. De huwelijksvoltrekking moet een ‘strikte familieaangelegenheid’ worden in Frans Polynesië, dus aan de andere kant van de wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden