nieuws

Presidentskandidaat Fujimori spreekt van ‘onregelmatigheden’ bij verkiezingen in Peru

De rechtse Peruaanse presidentskandidaat Keiko Fujimori zegt dat er bij de verkiezingen van zondag ‘onregelmatigheden’ zijn geweest. Ze kwam met de beschuldiging nadat haar socialistische tegenstander Pedro Castillo een kleine voorsprong had genomen in de voorlopige uitslag.

De rechtse Peruaanse presidentskandidaat Keiko Fujimori (midden).  Beeld AFP
De rechtse Peruaanse presidentskandidaat Keiko Fujimori (midden).Beeld AFP

Fujimori, dochter van oud-president Alberto Fujimori, zei dat medewerkers van Castillo’s campagne verantwoordelijk waren voor een ‘serie onregelmatigheden’ om de uitslag te beïnvloeden. Ze kwam echter niet met harde bewijzen voor de fraude. ‘Er is een duidelijke bedoeling om de wil van het volk te boycotten’, zei ze maandag.

Castillo’s partij Vrij Peru verwierp in een tweet meteen de beschuldiging. Het verschil tussen beide kandidaten is iets meer dan 87 duizend stemmen. Nadat 96 procent van de stemmen was geteld in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, ging leraar en vakbondsleider Castillo aan kop met 50, 2 procent. Fujimori, die voor de derde keer probeert president te worden, staat volgens de verkiezingsautoriteiten op 49,7 procent.

Platteland

De stemmen die in het buitenland zijn uitgebracht en in afgelegen gebieden op het platteland moeten de doorslag gaan geven. Fujimori zei dat ze de kleine achterstand zou inhalen met steun van de Peruanen in het buitenland. Castillo hoopt op zijn beurt dat de stemmen die nog moeten binnenkomen van het platteland, hem aan het presidentschap zullen helpen. Hij won het overgrote deel van de stemmen op het platteland en in het Amazone-gebied.

Fujimori kon vooral rekenen op steun in de hoofdstad en andere steden langs de kust. Aanvankelijk, bij het begin van het tellen van de stemmen, ging Fujimori aan kop. Dat kantelde toen de uitslagen van het platteland binnenkwamen. De conservatieve Fujimori moet hopen dat de verkiezingen niet zullen uitdraaien op een herhaling van 2016. Toen verloor ze van Pedro Kuczynski met nog geen 43 duizend stemmen.

‘Volkswil’

Castillo, die heeft beloofd de arme bevolking te helpen als hij wordt gekozen, zei dat de ‘volkswil’ moet worden gerespecteerd, wie er ook wint. ‘Ik zal de eerste zijn om de wil van het Peruaanse volk uit te voeren’, zo beloofde hij.

Ook leek hij maandag alvast een voorsprong te nemen op zijn overwinning. Castillo beloofde, in een poging om de financiële sector en het buitenland gerust te stellen, dat hij niet zou tornen aan de onafhankelijkheid van de Centrale Bank. Ook ontkende hij bedrijven te zullen nationaliseren als hij het presidentschap in de wacht sleept.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden