Presidentiële paleis Karzai aangevallen
De aanval van dinsdag op het paleis van president Karzai roept nieuwe vragen op over de bereidheid van de Taliban om te praten over vrede.
AMSTERDAM - Een aanslag op het presidentiële paleis in Kabul roept nieuwe twijfels op over de bereidheid van de Taliban om vredesoverleg te voeren met de Afghaanse regering. Bij de ontploffing van twee bomauto's en een schietpartij in het zwaarst beveiligde deel van de Afghaanse hoofdstad kwamen dinsdagochtend volgens officiële bronnen drie bewakers om. Volgens een Talibanwoordvoerder kwamen er verder bij de aanval acht van zijn strijders om het leven.
Vier Talibanstrijders wisten, gekleed in militair uniform en met behulp van valse papieren, langs twee controleposten op weg naar het paleis te komen. Daarna sprongen ze uit hun auto, lieten deze exploderen en openden het vuur op de bewakers. Een tweede groep strandde bij een checkpoint en bracht haar bomauto daar tot ontploffing.
President Hamid Karzai is geen moment in gevaar geweest, zei een regeringswoordvoerster. Hij bevond zich weliswaar in het paleis, maar het geweld vond plaats aan de rand van het uitgestrekte complex. Ook het ministerie van Defensie en het Ariana Hotel, waar de Amerikaanse geheime dienst CIA gevestigd is, waren het doelwit van de Taliban.
In een reactie op de aanval zei president Karzai dat de Taliban laten zien 'dat zij tegen vrede, vooruitgang en stabiliteit zijn in Afghanistan'. De Taliban zijn volgens hem antwoorden verschuldigd aan het Afghaanse volk.
Op het moment van de aanval stonden enkele tientallen journalisten bij het paleis, wachtend op Karzai die mogelijk mededelingen zou doen over toekomstig vredesoverleg. 'Dit is een van de veiligste gebieden van het land', beklemtoonde een BBC-journalist die zelf moest vluchten voor de kogelregen.
In en nabij het gebied, dat vergeven is van betonnen wegversperringen en prikkeldraad, bevinden zich ook het hoofdkwartier van ISAF (de internationale stabilisatiemacht), overheidsgebouwen en ambassades.
De VS deden een beroep op de Taliban het geweld te staken. 'We vragen de Taliban opnieuw om aan tafel te gaan zitten met de Afghaanse regering en te praten over vrede en verzoening', zei de Amerikaanse ambassadeur James Cunningham.
De Amerikanen zijn de drijvende kracht achter de recente opening van een Taliban-kantoor in Doha, de hoofdstad van Qatar, waar de onderhandelingen zouden moeten plaatsvinden. Op het moment van de aanslagen was topdiplomaat James Dobbins uit Washington in de Afghaanse hoofdstad om af te tasten hoe groot de kans is dat vredesoverleg echt gaat plaatsvinden. Karzai heeft zich negatief uitgelaten over de Amerikaanse 'voortrekkersrol', die hij het liefst zelf zou vervullen.
Een ISAF-woordvoerder verklaarde dat Afghaanse veiligheidstroepen er op eigen kracht in waren geslaagd de aanvallers uit te schakelen. Volgens de politiechef van Kabul, Ajub Salangi, duurden de vuurgevechten circa anderhalf uur. Voor zover bekend vielen daarbij geen burgerslachtoffers.
Ook elders in Afghanistan houdt het geweld aan. In de provincie Kandahar kwamen gisteren acht mensen, onder wie twee kinderen, toen hun minibus op een bermbom reed. In de aangrenzende provincie Uruzgan, waar vier jaar lang Nederlandse militairen gelegerd waren, kwamen maandag zes Afghaanse politieagenten om het leven, eveneens door een bermbom.
Karzai (55) is al vaker het doelwit geweest van aanslagen. In 2002 werd de auto van de president door een terrorist in uniform beschoten in de provincie Kandahar, Karzai's geboortestreek. Een helikopter waarin hij zat werd in 2004 onder vuur genomen. In 2007 landden raketten vlakbij een schoolplein waar Karzai een toespraak hield. Talibanstrijders vuurden in 2008 raketten af tijdens een militaire ceremonie in Kabul waar Karzai de belangrijkste gast was.
undefined