Presidenten leggen ruzie bij in realityshow

‘De Ecuadorianen kunnen weer rustig slapen, onze Colombiaanse broeders kunnen rustig slapen, de Venezolanen, de Nicaraguanen, Latijns-Amerika, de hele wereld kan rustig slapen.’ President Rafael Correa van Ecuador is zo uitgelaten als ware hij zojuist God in eigen persoon tegen het lijf gelopen....

Cees Zoon

Correa spreekt deze woorden vrijdag uit in een reality show, die bijna de hele dag rechtstreeks wordt uitgezonden in heel Latijns-Amerika. Het huis van deze nieuwe versie van Big Brother staat in de Dominicaanse Republiek en de bewoners zijn de presidenten van het hele continent, bijeen onder de naam ‘de Groep van Rio’. Die moeten de dreigende oorlog van Colombia met Ecuador en Venezuela zien af te wenden. Dat lukt wonderlijk genoeg niet alleen, maar levert een spektakel op dat voor herhaling vatbaar is.

De aanleiding is de actie van het Colombiaanse leger op het grondgebied van buurland Ecuador om de nummer twee van de guerrillabeweging FARC te doden. Na een week van fenomenale leugens, bedreigingen, troepen verplaatsingen en diplomatieke breuken zijn de presidenten met opgestroopte mouwen naar Santo Domingo gekomen om een partij schelden op elkaar te beginnen, die een lust is voor oog en oor.

En precies wanneer je verwacht dat ze elkaar ook letterlijk over de tafel heen gaan trekken, tovert de Colombiaan Álvaro Uribe zijn konijn uit de hoed. Hij maakt zijn excuses voor de legeractie, belooft dat hij het nooit meer zal doen, en beent op zijn tegenspeler Correa af om hem de hand te schudden. Vervolgens maakt Uribe een rondje door de zaal, omhelst de Venezolaan Chávez en de Nicaraguaan Ortega, die hij net nog voor terroristenvrienden heeft uitgemaakt. De Argentijnse presidente Cristina Kirchner steekt hem een hand toe, maar Uribe is zo door het dolle heen dat hij haar op de wang kust.

Wauw, zo los je dus een conflict op in de wereld van de macho’s. Wat je noemt een open discussie, waarin iedereen zegt wat hij op zijn lever heeft, en daarna afzoenen. En wij mogen allemaal meekijken. De sterren zijn de ‘rechtse’ Uribe en de ‘linkse’ Correa, die slagen onder de gordel afwisselen met diplomatieke dooddoeners. ‘U bent een enorme handlanger van de FARC’, bijt Uribe, en je hoort de Colombianen voor de tv: ‘Olé!’ ‘Leugenaar’, sist Correa. En ‘kalmeert u toch, president’, en daar gaan de Ecuadoreanen: ‘Goal!’

Wanneer ook andere staatshoofden zich in het strijdgewoel storten, komt Cristine Kirchner uit de hoek om haar rol op te eisen: ‘Ze beschuldigen ons vrouwen er dikwijls van een neiging tot hysterie te hebben. Maar bepaalde scènes die wij hier aanschouwen, maakt van ons vrouwen misschien de rationeelste wezens ter aarde.’ Die opmerking brengt Uribe terug op aarde en vormt de Rio-groep om tot een warmbloedige vriendenclub.

De bijeenkomst heeft louter winnaars opgeleverd en het vertrouwen in de Latijns-Amerikaanse politici vergroot. Sommigen spreken van een ‘openbare les in democratie’, heel anders dan al die toppen waar geen onvertogen woord valt en waar meestal niets uitkomt. Een top met zo’n hoge amusementswaarde mag bovendien altijd rechtstreeks de huiskamers in.

Cees Zoon

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden