President Zuid-Soedan tekent vredesakkoord

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een vredesakkoord met rebellen. Het akkoord moet een einde maken aan twintig maanden van strijd in het land. De ondertekeningsceremonie vond plaats in de hoofdstad Juba, in bijzijn van regionale leiders.

De Zuid-Soedanese president Salva KiirBeeld ap

Kiirs grote rivaal, voormalig vicepresident Riek Machar, tekende het document vorige week in Ethiopië. Kiir vroeg om meer tijd om zijn achterban te raadplegen.

Onmin tussen de leiders leidde eind 2013 tot een etnisch getinte strijd. Bij de oorlog in Zuid-Soedan, 's wereld jongste natie, zijn al tienduizenden mensen, veelal burgers, omgekomen. Meer dan anderhalf miljoen mensen sloegen op de vlucht.

Druk
De internationale druk op Kiir om vrede te sluiten was groot. De Verenigde Staten dreigden bijvoorbeeld met nieuwe sancties van de Verenigde Naties als hij zou weigeren. Kiir tekende uiteindelijk, maar zei ernstige bedenkingen bij het akkoord te hebben en dat het akkoord hem is opgedrongen. Delen ervan 'zijn niet bevorderlijk voor een rechtvaardige en blijvende vrede', aldus Kiir. 'We moesten kiezen tussen een opgelegde vrede of doorgaan met oorlog voeren.'

Het akkoord verplicht Kiir de macht te delen met Machar. Die werd in juli 2013 de laan uitgestuurd, waarna een politieke crisis uitbrak die zich ontwikkelde tot een gewapende rebellie. De strijd vond overwegend langs etnische scheidslijnen plaats, met etnische Dinka aan de zijde van Kiir en Nuer die zich achter Machar scharen.

Binnen negentig dagen moet een coalitie worden gevormd, maar eerdere vredespogingen verzandden al snel in beschuldigingen over en weer van schendingen van de vredesafspraken.

Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden