President Venezuela dreigt met geweld na aanval helikopter op ministerie en Hooggerechtshof

De Venezolaanse regering zegt dat een helikopter dinsdag het Hooggerechtshof en het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangevallen. Er werden onder meer granaten op het gerechtshof afgevuurd. President Nicolás Maduro sprak van een terroristische aanslag. Het Hooggerechtshof is een steunpilaar van het omstreden bewind van Maduro.

Redactie
De Venezolaanse president Nicolas Maduro spreekt zijn aanhangers toe in Caracas. Beeld epa
De Venezolaanse president Nicolas Maduro spreekt zijn aanhangers toe in Caracas.Beeld epa

Volgens de minister van Informatie Ernesto Villegas werden vijftien schoten afgevuurd en vier granaten gegooid vanuit de helikopter. Er vielen geen gewonden. Ooggetuigen hoorden luide knallen.

De helikopter bestookte volgens de regering beide panden terwijl Maduro op de staatstelevisie een toespraak hield. Een piloot van de politie, Oscar Pérez, heeft ondertussen op sociale media een oproep gedaan 'in opstand te komen tegen de tirannie van Maduro'. Op foto's is te zien hoe hij uit de helikopter zwaait met een vlag met de tekst 'Vrijheid'.

Pérez verscheen in de sociale media in een video waarin hij geflankeerd wordt door vier gemaskerde en gewapende mannen in militaire kleding. Het is een plicht je te bevrijden van deze corrupte regering, zei Pérez.

Maduro reageerde woedend en zei dat er veel slachtoffers hadden kunnen vallen als alle afgeschoten granaten waren ontploft. De regering ziet de hand van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in de aanslag. De staatstelevisie toonde een oude foto van Pérez voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en voor een helikopter van de Amerikaanse kustwacht.

Angst zaaien voor staatsgreep

De president greep het incident direct aan om zijn tegenstanders van een mogelijke staatsgreep te beschuldigen. Hij dreigde met geweld als zijn socialistische regering door protesterende tegenstanders gewelddadig omver wordt geworpen. Demonstranten gaan nu al drie maanden de straat op om te protesteren tegen zijn bewind.

Maduro: 'Als Venezuela in chaos en geweld wordt geworpen, gaan we ten strijde. We zullen nooit opgeven en wat niet met stemmen kan worden bereikt, zullen we met wapens doen. We zullen het vaderland bevrijden met wapens.'

Maar veel tegenstanders beschuldigen de president er op sociale media juist van zelf het vuurtje op te stoken en angst te zaaien in een poging een grondwetswijziging erdoor te krijgen die hem meer macht gaat verschaffen.

Zij noemen Maduro een dictator die de welvarende economie van Venezuela kapot heeft gemaakt. Maduro zegt die economie juist te willen herstellen en noemt de oppositie op zijn beurt gewelddadige leiders van een staatsgreep.

Bij protesten in het land zijn sinds begin april al meer dan 75 mensen om het leven gekomen. Volgens de president wordt de oppositie gesteund door de Verenigde Staten. Hij beschuldigt Washington ervan controle te willen krijgen over de olierijkdom van de natie. Hij waarschuwde dat de 'vernietiging' van Venezuela zal leiden tot een enorme vluchtelingengolf die de migrantencrisis in het Middellandse-Zeegebied zal doen verbleken.

'Luister, president Donald Trump. Je zal twintig muren in de zee moeten bouwen, een muur van Mississippi naar Florida, van Florida naar New York, het zal krankzinnig zijn. Jij hebt de verantwoordelijkheid: stop de gekte van de gewelddadige Venezolaanse rechtervleugel.'

Meer lezen?

'We hebben al weken geen rijst of bonen gehad'
De revolutie die Venezuela begin deze eeuw nog verlichting gaf, heeft het land te gronde gericht, maar de Venezolanen hebben andere zorgen: honger.

'Dit is een staatsgreep'
Het Venezolaanse hooggerechtshof heeft in maart de genadeslag toegebracht aan de democratie in het Zuid-Amerikaanse land. 'Venezuela is nu echt een dictatuur.'

De demonstranten van Venezuela
Tienduizenden Venezolanen zijn wekenlang de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. Dit zijn de gezichten van de demonstranten uit de massademonstraties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden