President van Oekraïne belooft soepeler houding

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft beloofd dat de recente strenge wetten op demonstraties zullen worden versoepeld. Ook is hij bereid zijn kabinet te wijzigen. Ondanks die beloften gingen de protesten tegen zijn regering door.

KIEV - In Kiev richtten betogers nieuwe barricades op in het centrum van de stad. Ook bezetten zij het gebouw van het ministerie van Landbouw. Maar het bleef tamelijk rustig in Kiev vergeleken met het geweld van eerder deze week, toen drie demonstranten werden gedood. Eén van hen werd dood gevonden in een bos bij Kiev, nadat hij was ontvoerd.


In andere delen van het land, vooral in het westen waar de pro-Russische Janoekovitsj maar weinig steun heeft, laaiden de protesten juist op. In Ivano-Frankovsk bestormde een menigte het kantoor van de regionale overheid. De betogers eisten dat de door Janoekovitsj benoemde gouverneur aftreedt.


Ook in andere steden, zoals Oezjgorod en Tsjernivtsy, bestormden betogers overheidsgebouwen. 'Aftreden!', riepen zij.


De partij van Janoekovitsj, de pro-Russische Partij van de Regio's, constateerde bezorgd dat de situatie zich in het hele land had verscherpt. In een verklaring riep de partij de bevolking op geen gehoor te geven aan de oproepen van 'radicale relschoppers' zich aan te sluiten bij de betogingen.


Donderdagavond leek het even dat oppositie en regering op weg waren naar een akkoord. Arseni Jatsenjoek, één van de leiders van de oppositie, toonde zich optimistisch over de gesprekken met Janoekovitsj.


Maar zijn optimisme stuitte op veel wantrouwen onder de betogers, vooral bij de nationalisten die de harde kern van de oppositie vormen. Ook ex-bokser Vitali Klitsjko, een andere oppositieleider, was sceptisch. Volgens hem had het overleg met Janoekovitsj vrijwel niets opgeleverd.


'Janoekovitsj heeft zijn eigen volk de oorlog verklaard', zei hij. 'Hij probeert aan de macht te blijven ten koste van veel bloed en de stabiliteit van het land. Hij moet worden gestopt.'


Volgens Klitsjko valt er alleen via internationale bemiddeling een uitweg uit de crisis te vinden. Ook de Poolse premier Donald Tusk riep de EU -landen op om in actie te komen om de 'ineenstorting' van Oekraïne te voorkomen.


In een gesprek met religieuze leiders zei Janoekovitsj bereid te zijn leiders van de oppositie op te nemen in een crisisteam. Ook kondigde hij aan dat alle betogers die zijn opgepakt, zullen worden vrijgelaten, met uitzondering van mensen die 'ernstige misdaden' hebben begaan.


De onlusten braken uit nadat Janoekovitsj, die uit het pro-Russische oosten van het land komt, een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie had verworpen.


De oppositie wil juist dat Kiev voor Brussel kiest in plaats van Moskou. Daarnaast heeft de oppositie ook kritiek op de corruptie binnen het bewind.


Vitali Klitsjko oppositieleider wantrouwt de geste van de president

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden