President van Honduras afgezet

President Manuel Zelaya van Honduras heeft zijn landgenoten opgeroepen tot 'vreedzaam verzet’ tegen de militairen die zondag een staatsgreep pleegden. Zelaya werd na een vuurgevecht door soldaten uit zijn ambtswoning gehaald en naar Costa Rica gedeporteerd.

Van onze correspondent Cees Zoon

Tv- en radiozenders in het Midden-Amerikaanse land werden uit de lucht gehaald door het leger, dat ook de elektriciteitsvoorziening afsloot en het openbaar vervoer stillegde. Soldaten met pantserwagens namen de straten van de hoofdstad Tegucigalpa in. Zij omsingelden het presidentieel paleis waar aanhangers van Zelaya demonstreerden, autobanden in brand staken en de soldaten uitmaakten voor verraders.

De militairen zouden tot de staatsgreep zijn overgegaan op verzoek van het Hooggerechtshof en het parlement van Honduras. Die meenden dan Zelaya de grondwet schond door een referendum te houden over een wijziging van de grondwet die zijn herverkiezing mogelijk moet maken. Kort voor het referendum zondagmorgen zou beginnen, greep het leger in.

Zondagmiddag nam het parlement een motie aan die bepaalde dat Zelaya officieel is afgezet en dat zijn plaats wordt ingenomen door parlementsvoorzitter Roberto Micheletti. De secretaris van het parlement las een brief voor president Zelaya voor waarin deze 'om gezondheidsredenen' zijn ontslag indiende. In ruil hiervoor zou hij niet gearresteerd worden maar overgebracht naar Costa Rica.

Vanuit Costa Rica liet de president weten dat de brief een vervalsing is. Hij riep de internationale gemeenschap op alles in het werk te stellen om hem in zijn functie te herstellen.

Tekst loopt door onder video

]]>

'Machtsoverdracht'
Het parlement weigerde te spreken van een staatsgreep. Volgens vice-voorzitster Marcia Vileda is er slechts sprake van 'een machtsoverdracht'. Verschillende afgevaardigden riepen de Verenigde Staten op zich niet te bemoeien met de gang van zaken in Honduras dat door Zelaya tot een 'communistisch bolwerk' dreigde te worden. 'Bij de verdediging van het vaderland zijn wij allemaal de strijdkrachten', zeiden zij. Zelaya heeft de afgelopen jaren goede relaties opgebouwd met onder meer de Venezolaanse president Hugo Chávez.

Zij reageerden op uitlatingen van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dat 'de militaire acties tegen Zelaya de democratiche normen schenden en door iedereen veroordeeld dienen te worden'. Eerder had president Obama al gevraagd om 'respect voor de democratische normen en de fundamenten van het Interamerikaanse Democratische Handvest¿.

Alleen zijn pyjama
De hele internationale gemeenschap veroordeelde binnen enkele uren de staatsgreep. In Washington kwam de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bijeen op verzoek van president Zelaya. Secretaris-generaal Insulza noemde de coup onacceptabel en verklaarde dat 'Zelaya in zijn eentje en met alleen zijn pyjama naar Costa Rica is gekomen en daar geen asiel heeft gevraagd'.


Grotere kaart weergeven]]>

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden