President twittert mee over Rwanda

Opnieuw zijn vier verdachten van de genocide in Rwanda in 1994 tot hoge celstraffen veroordeeld. Dat gebeurde tijdens een zitting van het Rwanda Tribunaal in de Tanzaniaanse plaats Arusha. Vrijwel tegelijkertijd vond in de virtuele wereld, via Twitter, een felle discussie over het huidige Rwanda plaats. Een unieke gebeurtenis, met de president als deelnemer.

NAIROBI - Augustin Bizumungu, legerleider in het vroegere Rwandese Hutu-bewind van Juvénal Habyarimana, kreeg dinsdag dertig jaar celstraf opgelegd. Hij geldt als een van de belangrijkste daders in de volkenmoord, die aan mogelijk achthonderdduizend mensen, Tutsi's maar ook gematigde Hutu's, het leven kostte.


Drie anderen werden tot iets lichtere straffen veroordeeld. Daarmee komt langzaam een einde aan de berechting van verdachten uit een van de gruwelijkste oorlogsperiodes van de vorige eeuw. In Rwanda is het, zeventien jaar later, relatief vredig.


Maar nog steeds is sprake van een samenleving waar het wantrouwen regeert. Critici van de huidige Tutsi-president, Paul Kagame, menen dat in Rwanda een moorddadig regime, bogend op een grote meerderheid van Hutu's (zo'n 85 procent), in 1994 vervangen is door een repressief Tutsi-minderheidsbewind. Kagame zou het zogeheten 'genocide-krediet' misbruiken om elke kritiek te smoren.


Dat gevoel kwam dit weekeinde op bijzondere wijze tot uiting. Ian Birrell, een Britse journalist, had via Twitter kritiek geuit op Kagame. Nadat de Rwandese president elders had verklaard dat niemand het morele recht heeft hem te bekritiseren, noemde Birrell hem in een tweet 'despotisch en bedrieglijk'.


Tot zijn verbazing zag de journalist, 'thuiskomend van een wandeling met de hond', dat Kagame op zijn bericht had gereageerd. En wel in de sms- en twittertaal die vooral jongeren gebruiken.


'En jij ook niet', was de reactie van Kagame, doelend op het recht op kritiek. 'Geen moreel recht!' 'You give yourself the right to abuse ppl and judge them like you r the one to decide' (Je geeft jezelf het recht om mensen te beledigen en te beoordelen, alsof jij degene bent die mag beslissen).


Daarmee was de eerste zogeheten 'twitter fittie', een virtuele ruzie tussen een journalist en een staatshoofd, geboren. Birrell wees Kagame op het wrange feit dat de president bereid was met hem een discussie te voeren, terwijl hij 'politieke rivalen en dissidenten' in zijn land niet het recht geeft op weerwoord.


De Twitter-discussie werd verlevendigd doordat ook de minister van Buitenlandse Zaken, Louise Mushikiwabo, zich ermee ging bemoeien. En ook zij in twitterschrijfstijl. Tegen de tijd dat Birrell naar bed ging, liepen de tweets van de felle bewindsvrouw nog steeds bij hem binnen.


Volgens de journalist bewijst Kagame met zijn tweets nog eens dat hij 'lichtgeraakt' is en zich als 'verondersteld redder van Rwanda' boven elke kritiek verheven voelt. Anderen zien de twitteractie als een moedige daad van een modern Afrikaans politicus.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden