nieuwsverenigde staten

President Trump verlaat ziekenhuis en trekt in Witte Huis zijn mondkapje af

De Amerikaanse president Trump is maandag teruggekeerd in het Witte Huis, kort nadat hij het ziekenhuis had verlaten waar hij met covid-19 was opgenomen. Trump trok demonstratief zijn mondkapje af voordat hij het Witte Huis betrad. 

President Trump doet zijn mondkapje af.Beeld EPA

‘Laat het je leven niet beheersen’, zei de president op twitter over het coronavirus. ‘Wees er niet bang voor’. Zijn Democratische tegenstander in de aankomende verkiezingen Joe Biden haalde tijdens een bijeenkomst in Miami direct uit naar Trump en benadrukte dat mondkapjes ‘het verschil maken’.

De president had kort daarvoor, ook in een tweet, zijn vertrek uit het ziekenhuis aangekondigd. ‘Ik voel me echt goed! We hebben onder de regering-Trump echt goede medicijnen en kennis ontwikkeld. Ik voel me beter dan ik twintig jaar geleden deed!’ Voor de thuisreis stond een helikopter klaar die hem om 00.40 uur Nederlandse tijd kwam ophalen en naar het Witte Huis bracht.

Gevaar nog niet geweken

Volgens zijn artsen is het gevaar echter nog niet geweken, ook omdat het ongebruikelijk is dat een patiënt in een vroeg stadium van covid verschillende experimentele geneesmiddelen krijgt. Conley ontweek vragen over de longscans van de president, omdat Trump die informatie niet wilde vrijgeven. 

Na 72 uur koortsvrij te zijn geweest kan Trump thuis verder worden behandeld. Na twee keer zuurstof te hebben gekregen, heeft hij geen ademhalingsproblemen meer. En ook geen neurologische symptomen. Hij zal een week quarantaine in acht moeten nemen, maar het ziekenhuis kan niet meer voor hem doen dan de artsen in het Witte Huis, aldus zijn privéarts Sean Conley. ‘We zijn voorzichtig positief en op onze hoede.’ 

Vanuit het Witte Huis kwamen de afgelopen dagen tegenstrijdige verklaringen: eerder vertelden artsen dat het geweldig ging, tegelijkertijd werd bekend dat Trump dexamethason kreeg omdat zijn zuurstofgehalte twee keer te laag was. Er zijn veel vragen over de geloofwaardigheid van de verstrekte informatie over de conditie van de president van de Verenigde Staten.

Sean Conley met de andere artsen uit het ziekenhuis.Beeld AP

Autorit

Zondag maakte de besmettelijke Trump een korte autorit langs zijn aanhangers. Die ‘roekeloze’ actie heeft grote weerstand opgeroepen bij medici en de secret service, die de president beveiligt. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN.

‘Coronapatiënten dienen tenminste tien dagen in quarantaine te blijven, tot ze niet meer besmettelijk zijn. Elke persoon in de auto tijdens de totaal nodeloze presidentiële drive-by moet nu veertien dagen in quarantaine’, schreef James P. Philips, behandelend arts bij het Walter Reed Ziekenhuis, op Twitter. ‘Ze kunnen ziek worden. Ze kunnen sterven. Voor politiek theater. Door Trump bevolen om hun leven te riskeren voor theater. Dit is waanzin.’

Trumps kinderen maken zich volgens een doorgaans goed geïnformeerde bron in het tijdschrift Vanity Fair ook zorgen over het ‘gekke’ gedrag van hun vader. Maandag postte de president in korte tijd tientallen tweets in hoofdletters. Donald Junior probeerde daarop de andere Trump-kinderen te mobiliseren tot een ‘interventie’ om het manische getwitter te stoppen. Volgens Amerikaanse media kan de ontstekingsremmer dexamethason, een van de medicijnen die Trump krijgt, een euforisch gevoel of andere stemmingswisselingen veroorzaken. Die bijwerkingen zouden zich normaal gesproken echter pas na langdurig gebruik manifesteren.

Drie besmettingen

Ondertussen breidt de coviduitbraak in het Witte Huis zich uit: maandag meldde Trumps perschef Kayleigh McEnany dat ze besmet is. Zondag stond ze de pers nog te woord. Inmiddels zijn minstens drie besmettingen onder Trumps personeel geconstateerd. 

Trumps Democratische opponent Joe Biden heeft maandag laten weten dat het voor volgende week geplande verkiezingsdebat met Trump wat hem betreft gewoon kan doorgaan, als medische experts zeggen dat het veilig genoeg georganiseerd kan worden.

Lees verder

Sean P. Conley, lijfarts van Trump: geen dokter, maar spindokter
In de drie dagen dat president Donald Trump in het ziekenhuis ligt vanwege een coronabesmetting, zaait zijn lijfarts Sean P. Conley (40) vooral verwarring. Wie is hij?

Trump verlaat ziekenhuis voor ‘roekeloze’ rondrit langs aanhangers
De Amerikaanse president verliet zondag kort het ziekenhuis voor een autorit langs aanhangers die zich buiten hadden verzameld. Vanachter het gesloten raam zwaaide Trump, met mondmasker op, naar het publiek.

‘Niets kan hem tegenhouden!’ - hoe Donald Trump als coronapatiënt voortdurend verwarring weet te zaaien
Nam Donald Trump willens en wetens het risico anderen met corona te besmetten? En hoe is zijn gezondheidstoestand precies? Vele vragen omgeven de president van de VS, die het middelpunt was van een receptie met vele besmettingen.

Wanneer kan Trump weer op campagnepad zonder anderen te besmetten?
Hoe moet het verder met de beroemdste coronapatiënt van dit moment? Oftewel: kan Donald Trump zijn campagne weer vervolgen? Het hangt af van zijn ziektebeeld: heeft hij louter milde klachten of is er meer aan de hand?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden