Nieuwstrump

President Trump en first lady Melania besmet met coronavirus

De Amerikaanse president Donald Trump (74) en zijn vrouw Melania zijn besmet met het coronavirus. Dat maakte Trump vrijdagochtend bekend via Twitter. De besmetting komt slechts 33 dagen voor de verkiezingen.

Donald en Melania Trump stappen Air Force One in, het presidentiële vliegtuig. Ze zitten nu in quarantaine. Beeld Reuters
Donald en Melania Trump stappen Air Force One in, het presidentiële vliegtuig. Ze zitten nu in quarantaine.Beeld Reuters

Trump schrijft onmiddellijk aan het herstelproces te beginnen en er ‘SAMEN’ uit te zullen komen. Volgens de arts van de president maken Trump en Melania het ‘op dit moment goed’. Hij verwacht dat Trump zijn taken kan blijven uitvoeren. De Witte Huis-arts zei echter niet of de president symptomen heeft van de ziekte.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de verkiezingscampagne: Trump moet nog twee keer in debat met zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Voorlopig zal hij geen campagnebijeenkomsten meer kunnen houden. De besmetting is de grootste bedreiging voor de gezondheid van een Amerikaanse president sinds de mislukte aanslag in 1981 op president Ronald Reagan.

Trump behoort vanwege zijn leeftijd en overgewicht tot de risicogroep en het zal afhangen van het ziekteverloop hoelang hij in quarantaine moet. In de VS zijn tot nu toe 207 duizend personen aan de gevolgen van het virus overleden. Tot vrijdag hadden meer dan 7,2 miljoen inwoners het virus opgelopen.

Als Trump zich moet terugtrekken als presidentskandidaat, of zelfs overlijdt, moet het bestuur van de Republikeinse partij een nieuwe kandidaat kiezen. Dat kan vicepresident Mike Pence zijn of iemand anders. Een probleem is echter dat in de meeste staten al de deadline is verstreken wanneer een kandidaat moet zijn aangemeld voor de kieslijst. Pence en zijn vrouw zeiden te bidden voor de Trumps. ‘We voegen ons bij miljoenen in Amerika die bidden voor hun volledige en snelle herstel’, twitterde de vicepresident. ‘God zegene u, president Trump en onze geweldige first lady Melania.’

Tijdens een politiek diner op de avond voor Trump zijn positieve uitslag kreeg zei hij nog dat het einde van de pandemie ‘in zicht’ is. ‘We zijn op weg om voor het eind van het jaar een vaccin te ontwikkelen en te verspreiden, en misschien zelfs substantieel eerder.’ 2021, aldus Trump, wordt ‘één van de geweldigste jaren uit de geschiedenis van ons land’.

De Amerikaanse president bagatelliseerde in het verleden meerdere malen het coronavirus. Zo voorspelde hij dat het virus vanzelf zou verdwijnen, vroeg zich af of bleekmiddel een effectieve behandeling zou kunnen zijn en bezwoer hij dikwijls dat het virus onder controle was.

Biden, die nog niet heeft gereageerd, twitterde enkele uren voordat bekend werd dat de president het virus heeft nog dat ‘Trump er alles aan zal doen om de aandacht af te leiden van het feit dat hij faalde in de covidaanpak'.

Het nieuws van Trumps besmetting zorgt voor onrust onder beleggers in New York. Na bekendmaking van het nieuws gingen de openingsindicatoren, de zogeheten futures, flink omlaag. De futures wijzen nu op koersdalingen bij het begin van de handelsdag op Wall Street op vrijdag tot 1,5 procent.

In eerste instantie werd bekendgemaakt dat de president in quarantaine was gegaan nadat zijn naaste adviseur Hope Hicks positief was getest op het virus. Zij reisde afgelopen dinsdag nog met hem naar het presidentskandidatendebat en vloog woensdag aan boord van Air Force One naar en van een campagnebijeenkomst in Minnesota. Ook zat ze bij hem in de helikopter die hen terug naar het Witte Huis vloog.

Hicks kreeg, volgens Bloomberg News, tijdens de bijeenkomst in Minnesota last van klachten. Op de terugweg zou ze zich hebben afgezonderd in Air Force One, het presidentiële vliegtuig.

Hope Hicks gaat aan boord van Air Force One Beeld AFP
Hope Hicks gaat aan boord van Air Force OneBeeld AFP

Trump gaf donderdagavond een interview aan Fox News waarin hij het ‘verschrikkelijke’ nieuws bevestigde, waarmee hij doelde op Hicks besmetting. Hij leek in het gesprek de bron van de infectie te leggen bij soldaten en politieagenten. ‘Het is heel lastig als je in de buurt bent van soldaten, luchtmachtofficieren, mariniers en politieagenten – en dat ben ik vaak – te zeggen dat ze uit de buurt moeten blijven en afstand moeten houden.’ Hicks is een ‘heel warm persoon’, zei Trump, en de soldaten en agenten ‘willen ons constant knuffelen, omdat we zoveel goede dingen voor ze hebben gedaan’.

Hicks is één van de weinige adviseurs van Trump die nog regelmatig met een mondkapje wordt gezien, ook in overleggen tussen adviseurs van de president. De verkiezingsbijeenkomsten van Trump trekken regelmatig duizenden bezoekers, waarbij mondkapjes nagenoeg afwezig zijn. Ook Trump draagt ze bijna nooit. Op dinsdag, tijdens het presidentiële debat, bekritiseerde de president Biden nog omdat hij ‘verschijnt met het grootste mondkapje dat ik ooit heb gezien'.

De president was van plan om vrijdag en in het weekeinde opnieuw diverse grote campagnebijeenkomsten te houden in Florida en Wisconsin. De autoriteiten in Wisconsin vroegen de Trump-campagne donderdag om hiervan af te zien vanwege de flinke toename van het aantal besmettingen in de staat.

Sommige critici van Trump betoogden de afgelopen maanden, vanwege het reisgedrag van de president en zijn weerzin tegen mondkapjes, dat het niet de vraag was of hij besmet zou raken maar eerder wanneer. De president is niet de eerste in het Witte Huis die het virus heeft opgelopen. Eerder raakten onder anderen Trumps nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien, een medewerker van Pence en een bediende van de president besmet. Een mondkapje is niet verplicht in het Witte Huis.

De president is niet de eerste wereldleider die het virus oploopt. Eerder raakte ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro besmet. De Britse premier Boris Johnson moest zelfs op de intensive care worden opgenomen. Beide mannen zijn inmiddels al langere tijd weer aan het werk. Johnson zei te hopen dat Trump en zijn vrouw snel zullen herstellen.

Een woordvoerder van de Franse regering benadrukte dat de besmetting opnieuw aantoont dat iedereen gevaar loopt. ‘Inclusief degenen die scepsis hebben getoond', aldus de woordvoerder. Ook het Kremlin, topman Tedros Ghebreyesus van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Indiase premier Narendra Modi en EU-president Charles Michel zeiden te hopen dat Trump snel weer beter is. ‘Natuurlijk wensen wij president Trump een snel herstel toe', aldus de woordvoerder van de Russische president Poetin.

Opmerkelijk was het zwijgen van de Chinese regering. Wel haalde de hoofdredacteur van de staatskrant Global Times, Hu Xijin, uit naar Trump. ’President Trump en de first lady hebben de prijs betaald voor zijn gok om covid-19 te bagatelliseren’, twitterde hij.

Trump, het coronavirus en de aanstaande verkiezingen

Sinds het coronavirus de wereld en de Verenigde Staten in zijn greep heeft, bagatelliseerde president Trump het vooral. In september kwam hij onder vuur te liggen toen bleek dat hij binnenskamers het virus veel serieuzer nam dan daarbuiten.

Zijn aanpak van het virus is één van de thema’s op weg naar de verkiezingen in de VS op 3 november. Maar het eerste verkiezingsdebat verliep te chaotisch om te kunnen zeggen of Trump (of zijn uitdager Biden) daar schade opliep.

Bij de trieste mijlpaal van 1 miljoen coronadoden maakten onze correspondenten de balans op. Ze vertellen het verhaal van de dode die hun het meest is bijgebleven.

En in augustus schreef de Amerikaanse schrijver en dichter Ben Lerner dit essay: ‘Dit zou wel eens de laatste kans kunnen zijn, de laatste afslag voordat alleen de weg van Trump nog overblijft’

Test uw kennis over de Amerikaanse verkiezingen met deze quiz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden