President Tromp van Centrale Bank Curaçao vervolgd voor belastingfraude

Ermsley Tromp, de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten, wordt vervolgd voor belastingfraude. Dat heeft het Openbaar Ministerie op Curaçao vrijdag bekendgemaakt. Het onderzoek naar mogelijke belastingfraude en witwassen door Tromp loopt al ruim een jaar.

Ermsley Tromp. Beeld ANP
Ermsley Tromp.Beeld ANP

In oktober vorig jaar werd in dat kader huiszoeking gedaan bij de bank en bij hem thuis.

Tromp, die al sinds 1991 de Centrale Bank leidt, wordt ervan verdacht over de periode 2006 tot en met 2014 opzettelijk niet alle inkomsten aan de belastingdienst te hebben opgegeven. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer 2,8 miljoen euro. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak tegen Tromp begint.

Behalve in zijn huis, viel de politie in augustus vorig jaar ook binnen in het trustkantoor waarmee Tromp zaken deed. De politie nam bij de invallen onder andere telefoons en computers in beslag. Tromp wordt op het eiland de 'onderkoning van Curaçao' genoemd. Hij overleefde tot nu toe talloze affaires. Maar tot op heden leidden ze niet tot zijn vervolging.

Tromp bracht de invallen in verband met de financiering van zijn appartementen in Miami. Eerder al ontstond daarover commotie. De directeur verklaarde echter dat de leningen die hij sloot, conform de regels waren. Voor de aankoop van de appartementen zou hij een overbruggingskrediet hebben gekregen bij de Girobank, een van de banken waarop hij ook toezicht moest houden.

Onderkoning

Ermsley Tromp staat bekend als een zeer gereserveerde man, intelligent en rechtlijnig. Een overlever is hij zeker, want hij overleefde tal van affaires. Vasthouden aan de macht leek een van zijn grootste talenten. Lees dit artikel over de man die al tientallen jaren aan het hoofd staat van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Onderwereld

De huiszoeking bij Tromp maakte deel uit van een grootschalig onderzoek van de recherche naar de verwevenheid van onder- en bovenwereld in de beide autonome landen van het koninkrijk. Dit grote onderzoek was een wens van de Tweede Kamer. Nederland stelde 22 miljoen euro en 50 rechercheurs beschikbaar.

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010 de opvolger van de Bank Nederlandse Antillen (BNA). Tromp leidde ook deze bank. Beide landen hebben officieel nog de aan de dollar gekoppelde Antilliaanse gulden, omdat het tot invoering van een Caribische gulden nooit is gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden