President Trajkovski van Macedonië verongelukt

De president van Macedonië, Boris Trajkovski, is donderdag om het leven gekomen bij een vliegtuigongeluk. De internationale gemeenschap heeft geschokt gereageerd...

ANP

De president was op weg naar de Bosnische stad Mostar om een conferentie bij te wonen over de vraag hoe internationale investeringen aan te trekken voor de Balkan. Het vliegtuig met negen personen aan boord verdween nabij Stolac in dichte mist. De NAVO-vredesmacht SFOR in Bosnië heeft met de lokale politie de speurtocht naar het verdwenen toestel gestaakt.

De zoekoperatie wordt vrijdag voortgezet. 'Het terrein is bergachtig en er liggen veel mijnen. Er zijn slechts een paar begaanbare wegen en samen met de slechte weersomstandigheden en de omvang van het gebied maakt het de operatie tot een grote uitdaging en zeer moeilijk', aldus een zegsman van de NAVO tegen de Britse omroep BBC.

De jurist Trajkovski werd in 1999 tot president van Macedonië gekozen. In de eerste jaren van zijn ambtstermijn had hij vooral te maken met spanningen tussen de Slavischsprekende Macedonische meerderheid en de etnisch Albanese minderheid. Dankzij zijn verzoenende houding wist hij een bloedig conflict in de kiem te smoren.

'De Republiek Macedonië heeft vandaag een enorm verlies geleden', zei premier Branko Crvenkovski. Parlementsvoorzitter Ljubco Jordanovski neemt voorlopig het presidentschap waar. In het balkanland zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht, onder meer langs de grenzen en bij de belangrijke staatsinstellingen en gebouwen van het leger.

Volgens de Kroatische president Stipe Mesic is de dood van Trajkovski een verlies voor de hele regio. 'Het kan ernstige gevolgen hebben voor de regio', aldus Mesic. Svetozar Marovic van Servië en Montenegro prees zijn Macedonische collega voor zijn 'frisse ideeën en optimisme' in zijn streven naar regionale vrede en stabiliteit.

In het Europees Parlement in Brussel werd een minuut stilte in acht genomen voor het verongelukte staatshoofd. Juist donderdag zou premier Crvenkovski bij de huidige EU-voorzitter Ierland formeel de Macedonische aanvraag indienen voor het lidmaatschap van de Europese Unie.

Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie sprak in het Europees Parlement van een 'zeer droevige dag voor Macedonië. Macedonië verliest een wijze en evenwichtige leider. Ik hoop dat zijn visie een erfenis zal zijn voor Macedonië en dat hierdoor de wil om toe te treden tot de Europese Unie verder zal toenemen.'

Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer noemde Trajkovski een 'moedige staatsman, die groot leiderschap demonstreerde om de eenheid van zijn land te bewaren'. Zijn verdienste is 'dat democratische waarden blijven gelden in zijn land, dat hij ook dichter op weg heeft gebracht naar banden met Euro-Atlantische instellingen, zoals de NAVO'.

Premier Balkenende heeft 'geschokt' kennisgenomen van het verongelukken van Trajkovski. In een reactie noemde Balkenende Trajkovski 'mijn goede vriend en gewaardeerde collega'. De Macedonische president zou 22 maart naar Den Haag komen voor een gesprek met Balkenende en een diner op het Catshuis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden