President Taiwan wil dialoog met China

De Taiwanese president Chen Shui-bian stuurt zijn persoonlijke gezant volgende week naar Peking voor overleg met de Chinese leiding. Het is voor het eerst dat een Taiwanese staatshoofd een dergelijke missie openlijk onderneemt....

ANP

Eerder zondag zei Chen al open te staan voor een dialoog met China om de gespannen relatie te normaliseren. Het besluit volgt op het historische bezoek van de Taiwanese oppositieleider Lien Chan van de nationalistische Kwomintang (KMT) aan het Chinese vasteland.

Chen zei niet met welke boodschap zijn gezant James Soong donderdag naar Peking reist. Wel staat een gesprek met president en partijleider Hu Jintao op de agenda. Hij verklaarde Soong te hebben uitgekozen omdat die zijn ‘ideeën en gedachten’ over de verhoudingen met China goed kent.

Chen is op weg naar de Marshall-Eilanden, een van de weinige bondgenoten van Taiwan. Voor zijn vertrek liet hij weten open te staan voor een dialoog. Chen is een voorstander van een onafhankelijk Taiwan, maar daar wil het communistische China niets van weten.

Lien Chan ontmoette Hu Jintao vrijdag. De KMT werd in 1949 door de communisten uit China verdreven. Het was voor het eerst sindsdien dat beide partijen weer met elkaar spraken. De KMT wil geen onafhankelijkheid, maar weer samengaan met China, al moet dat land wel eerst democratiseren.

Lien noemde omschreef zijn trip als een ‘reis van vrede’. De Taiwanese vice-president Annette Lu, premier Frank Hsieh en Chens partij DDP hebben het bezoek veroordeeld omdat Lien de soevereiniteit van Taiwan niet heeft verdedigd. Zij dreigen hem nu met juridische stappen.

President Chen was aanvankelijk tegen het bezoek van Lien, maar stelde zich later coulant op na druk van bondgenoot Verenigde Staten. Volgens analisten wilde de regering in Peking met het bezoek van Lien de positie van Chen ondermijnen en haar eigen imago oppoetsen.

De DDP van Chen kwam in 2000 aan de macht en wil het eiland het liefst onafhankelijk verklaren. Met het presidentschap van Chen verslechterde de relatie met China. Dat land nam recent een anti-afscheidingswet aan die geweld goedkeurt als Taiwan zich onafhankelijk verklaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden