President Taiwan nodigt Peking uit ook hem te spreken

De Taiwanese president Chen Shui-bian heeft China uitgenodigd tot overleg met als uitgangspunten ‘vrede, democratie en gelijkheid’. De uitnodiging is een reactie op het bezoek van de Taiwanese oppositieleider Lien Chan van de nationalistische Kuomintang (KMT), die op uitnodiging van de communistische partij in China is....

Van onze correspondent Hans Moleman

Chen verdenkt Peking ervan hem te willen isoleren via het paaien van de oppositie. Hij heeft China al eerder uitgenodigd voor gelijkwaardige onderhandelingen over de relatie tussen beide landen. Peking wil echter dat de Taiwanese president eerst verklaart dat hij voorstander is van een verenigd China, iets wat Chen weigert omdat dat de soevereiniteit van Taiwan in het geding brengt.

China beschouwt het eiland voor zijn zuidoostelijke kust sinds 1949, toen de communisten de nationalisten hadden verslagen, als een afvallige provincie. Tot 1989 maakten de nationalisten van de KMT er de dienst uit. Daarna werd een meerpartijendemocratie ingevoerd en belandde de KMT in 2000 in de oppositie.

Met het nieuwe aanbod tot ‘democratisch’ overleg hoopt president Chen Shui-bian KMT-leider Lien wat wind uit de zeilen te nemen. Lien is al een week in China, waar hij als een staatsman ontvangen is.

Peking beschouwt Chen als een gevaarlijke separatist, en tracht hem te kleineren door met de oppositie warme banden aan te knopen. Dat heeft in Taiwan tot kritiek geleid – Kuomintang en communisten waren vroeger immers gezworen vijanden. De wens van een ‘groot China’ lijkt beide partijen nu evenwel te binden.

Daarom kijken de meeste Taiwanezen toch ook met belangstelling welke voordelen het contact kan opleveren.

Peking zegt Taiwanese boeren met hun producten toegang te willen geven tot de markt van het vasteland. Het belooft ook de rechtstreekse verbindingen te herstellen, een wens van de honderdduizenden zakenlieden uit Taiwan die in China werken.

Taiwan is de laatste vijftien jaar een van de grootste investeerders in China geworden. President Chen zei dat hij James Soong, de tweede oppositieleider van Taiwan, een persoonlijke boodschap voor de Chinese leiding zal meegeven. Soong reist donderdag op uitnodiging naar Peking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden