President Taiwan betuigt spijt over slachting 1947

TAIPEI De Taiwanese president Lee Teng-hui heeft dinsdag voor het eerst officieel excuses aangeboden voor de massale slachting die nationalistische troepen in 1947 aanrichtten onder de autochtone bewoners van het eiland....

AFP

De Chinese nationalisten, die na het einde van de Japanse bezetting de macht op Taiwan overnamen, sloegen in februari 1947 een opstand onder de inheemse bevolking neer, waarbij zeker 18 duizend mensen om het leven kwamen.

'Als leider van deze staat neem ik de verantwoordelijkheid voor de fout die de regering heeft begaan en bied ik de nabestaanden mijn oprechte excuses aan', zei Lee tijdens een dodenherdenking in Taipei.

'Ik ben zeer bedroefd en berouwvol over dit incident, dat vermeden had kunnen worden maar toch plaats vond, dat zich niet had mogen uitbreiden maar zich toch uitbreidde', aldus Lee, ten overstaan van nabestaanden van de slachtoffers, van wie velen huilden.

Lee is de eerste Taiwanese president die op het eiland is geboren. In 1949 verplaatste Tsjang Kai-sjek, na het verliezen van de Chinese burgeroorlog, zijn hele Nationalistische regering naar Taiwan, waar de Chinezen van het vasteland het sindsdien voor het zeggen hebben. Er bestaat onder de oorspronkelijke Taiwanese bevolking nog steeds grote weerzin tegen deze immigranten, die hun land na de Tweede Wereldoorlog binnenkwamen.

Lee deed een oproep aan de eilandbewoners en de geïmmigreerde Chinezen van het vasteland 'de wonden te genezen'. 'President Lee's toespraak is een uiterst waardevol geschenk aan alle nabestaanden van slachtoffers', aldus een van de toehoorders.

In 1993 keurde het Taiwanese kabinet een plan goed om schadevergoedingen aan nabestaanden te betalen, oplopend tot bijna 350 duizend gulden per persoon.

Een parlementslid voor de oppositionele Democratisch Progressieve Partij (DPP), die haar aanhang voornamelijk heeft onder etnische Taiwanezen, zei dat Lee's excuses niet ver genoeg gingen. 'We willen een duidelijke verklaring van wat er is gebeurd en waarom het gebeurde. Die is nog niet gegeven'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.