President Syrië wil dialoog met VS

Signalen van Barack Obama noemt Syrische president ‘positief’...

Van onze verslaggeefster Sacha Kester

AMSTERDAM De Syrische president Bashar al-Assad dringt er bij de Verenigde Staten op aan in dialoog te gaan met Damascus en weer volwaardige diplomatieke banden aan te knopen. Dat zegt hij in een interview met de Britse krant The Guardian.

De signalen die Barack Obama sinds zijn aantreden heeft gegeven, noemde Al-Assad ‘positief’. ‘Maar’, zegt hij, ‘we bevinden ons nog in de fase van mooie gebaren en signalen. Er is nog niets echt gebeurd.’

Voor echte toenadering zouden de VS van Syrië verwachten dat het zijn banden met Hezbollah in Libanon en Hamas in Gaza verbreekt, die door Washington beide worden gezien als terroristische organisaties. Ook de relatie met bondgenoot Iran is de VS een doorn in het oog. Bovendien zou Damascus volgens Washington meer moeite moeten doen om zijn grenzen te sluiten voor strijders die onderweg zijn naar Irak.

Het lijkt er niet op dat Syrië van zins is aan deze verwachtingen tegemoet te komen. ‘Maar wij zijn een belangrijke speler in de regio’, zegt Al-Assad in het interview. ‘Als je over vrede wilt praten, kom je geen stap verder zonder Syrië.

Na jaren van politieke isolatie is Damascus de afgelopen maanden geregeld bezocht door politieke leiders, onder wie de Franse president Nicolas Sarkozy. Deze week ontmoet Al-Assad John Kerry, de voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Amerikaanse senaat.

Kerry pleit voor een snelle terugkeer van een Amerikaanse ambassadeur naar Syrië. De VS haalde deze in 2005 terug na de moord op de Libanese oud-premier Rafik Hariri. Damascus wordt ervan verdacht hierachter te zitten, al ontkent Syrië in alle toonaarden.

Al-Assad ziet een belangrijke rol voor Washington als ‘scheidsrechter’ bij het vredesproces in het Midden-Oosten ‘nu de regering-Bush is vertrokken’. Hij is echter pessimistisch over de rechtse coalitie die Israël waarschijnlijk krijgt. ‘Gokken op deze Israëlische regering is tijdsverspilling.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden