President Sri Lanka stuurt parlement naar huis

De Srilankaanse president Kumaratunga heeft dinsdag het parlement naar huis gestuurd en drie ministers ontslagen. Verder heeft zij militairen naar onder meer een televisiestation en een energiecentrale gestuuurd...

ANP

Ook is de politie in het hele land in de hoogste staat van paraatheid gebracht voor het geval er rellen uitbreken. De president riep de internationale gemeenschap op zich niet te veel te bemoeien met de burgeroorlog op het Aziatische eiland.

Kumaratunga's Vrijheidspartij (de belangrijkste oppositiepartij) verwierp het vredesplan van de LTTE dat volgens haar de soevereiniteit van Sri Lanka en de grondwet aantast. De guerrillagroep Tamil Tijgers deed vrijdag voor het eerst concrete voorstellen om een definitief einde te maken aan de strijd. De LTTE stelt voor een interim-bestuur te gaan leiden in gebieden die nu al de facto onder controle van de rebellen staan.

De Tijgers strijden al ruim twintig jaar voor een eigen Tamilstaat in het noorden en oosten van Sri Lanka. De strijd heeft aan meer dan 60.000 mensen het leven gekost. Vooral door Noorse bemiddeling geldt er sinds begin vorig jaar een staakt-het-vuren, maar het vredesproces dat hierop volgde, loopt uitermate stroef.

De Tamil Tijgers zijn intussen wel bereid genoegen te nemen met zelfbestuur in de omstreden regio, maar Colombo is tot dusver niet bereid de organisatie alle macht te geven. Een omstreden punt is vooral de ontwapening van de LTTE, een stap die de rebellen pas willen zetten als er een definitief politiek akkoord ligt.

Wijzigingen in de grondwet hebben de steun nodig van Kumaratanga's partij, omdat de regering daarvoor de benodigde tweederde meerderheid ontbeert. Die partij voelt dus niets voor het Tijgers-plan.

Terwijl rivaal premier Wickremesinghe met veel hoge Srilankanen dinsdag in Washington president Bush zal ontmoeten, werd bekend dat Kumaratunga de ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Media heeft ontslagen. Een reden daarvoor is nog niet gegeven. Kumaratunga vindt dat haar premier veel te veel toegeeft in het vredesproces.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden