President Rwanda waarschuwt Burundi voor etnisch geweld

De Rwandese president Paul Kagame heeft het geweld in buurtland Burundi veroordeeld. In een emotionele toespraak waarschuwde hij voor etnisch geweld, dat in 2004 in zijn eigen land is uitgelopen op een genocide.

Redactie
Demonstranten staan tegenover de politie in een protest tegen het voornemen van de president om voor een derde termijn te gaan. Beeld epa
Demonstranten staan tegenover de politie in een protest tegen het voornemen van de president om voor een derde termijn te gaan.Beeld epa

'Elke dag worden er mensen vermoord, de lichamen liggen op straat. Leiders vullen hun tijd met het doden van mensen', zei hij.

De onrust in Burundi begon toen president Pierre Nkurunziza aankondigde dat hij een derde ambtstermijn ambieerde. In juli won hij de verkiezingen, maar de uitslag wordt fel betwist. De afgelopen maanden zijn er al minstens 200 doden gevallen en zijn tienduizenden Burundezen op de vlucht geslagen. De regionale en internationale gemeenschap vreest dat de onrust kan uitgroeien tot een bloedige burgeroorlog.

'Ze zouden lessen moeten trekken uit onze geschiedenis', zei de Kagame in een speech in de Rwandese hoofdstad Kigali. 'Sommigen zullen beweren dat ik me niet met de situatie in een ander land moet bemoeien, dat ik diplomatiek moet zijn of het politiek moet benaderen. Maar dat gaat nu niet, ik moet hier eerlijk en open over zijn. Het heeft ook impact op ons, Rwandezen.'

In 1994 werden zo'n 800 duizend tutsi's en gematigde hutu's afgeslacht, totdat de rebellen onder leiding van Kagame een einde maakten aan het bloedvergieten. In Burundi is ongeveer 85 procent van de bevolking hutu en 14 procent tutsi.

President Pierre Nkurunziza wordt voor een derde keer ingezworen. Beeld reuters
President Pierre Nkurunziza wordt voor een derde keer ingezworen.Beeld reuters

Retoriek

Kagame heeft tot nog toe vermeden om zich uit te spreken over de crisis in Burundi, ook al omdat Rwanda zelf aan het aantal presidentiële ambtstermijnen aan het morrelen is. Hierdoor zou ook Kagame zich kandidaat kunnen stellen voor een derde ambtstermijn.

Kagame hield zijn toespraak op vrijdag maar ze werden pas later uitgezonden. Eerder deze week hebben de Verenigde Naties de retoriek van de Burundese autoriteiten nog veroordeeld. De International Crisis Group waarschuwde dat de taal die gebruikt wordt 'angstwekkend veel lijkt' op het taalgebruik vlak voor de genocide in Rwanda.

undefined

Burgers ontvluchten hun huizen en nemen hun bezittingen mee. Beeld ap
Burgers ontvluchten hun huizen en nemen hun bezittingen mee.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden