Nieuws

President Peru steunt nog verder naar voren halen van verkiezingen om onrust te verminderen

De Peruaanse president Dina Boluarte roept het Congres op een voorstel om de verkiezingen te vervroegen naar eind dit jaar te steunen. Ze probeert daarmee de onrust te verminderen die ontstond na het afzetten van haar voorganger Pedro Castillo.

Dylan van Bekkum
De Peruaanse president Dina Boluarte bij een persmoment vrijdag, waarop ze opriep tot verkiezingen eind dit jaar. Beeld AFP
De Peruaanse president Dina Boluarte bij een persmoment vrijdag, waarop ze opriep tot verkiezingen eind dit jaar.Beeld AFP

Nadat Castillo in december zichzelf boven de wet probeerde te plaatsen en het parlement probeerde te ontbinden, zette het parlement hem af. Bovendien werd hij gearresteerd. Zijn vicepresident Dina Boluarte volgde hem op. Vrijwel direct gingen zijn aanhangers de straat op, met name armere en inheemse Peruanen in het zuiden steunen de linkse politicus.

Al bij haar aantreden maakte Boluarte bekend de verkiezingen te vervroegen naar april 2024, twee jaar eerder dan gepland. Ook dat was een poging de gemoederen te bedaren. Maar dat gebeurde niet: de harde protesten vinden nog dagelijks plaats en hebben al minstens 56 doden geëist. Het feit dat Castillo nog minstens 18 maanden in de cel blijft zitten, stookt het vuurtje alleen maar verder op.

De druk op Boluarte neemt toe. Peruaanse volksvertegenwoordigers dienden deze week een motie in die moet leiden tot de afzetting van president Dina Boluarte. De motie verwijt Boluarte onder meer ‘permanent moreel onvermogen’ en is ondertekend door meer dan twintig linkse parlementsleden, die Castillo steunen.

Om de woedende demonstranten en parlementariërs nog verder tegemoet te komen, steunt Boluarte een voorstel om de verkiezingen nog verder te vervroegen, naar december van dit jaar. ‘Dit kan het land helpen uit het moeras te komen’, zei Boluarte vrijdag. Ze voegde daaraan toe niet mee te doen aan die verkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden