President Paraguay ging als bisschop in de fout

AMSTERDAM De Paraguayaanse president Fernando Lugo is natuurlijk niet de eerste Latijns-Amerikaanse leider met een buitenechtelijk kind. Neem de Braziliaanse president Lula, zijn Boliviaanse collega Evo Morales en ook Alan Garcia, het staatshoofd van Peru....

Iñaki Oñorbe Genovesi

Toch is Lugo’s bekentenis maandag dat hij twee jaar geleden een zoon heeft verwekt opmerkelijk: hij was destijds bisschop van de rooms-katholieke kerk.

Lugo (57) kwam met zijn ontboezeming enkele dagen nadat advocaten een vaderschapsactie bij de rechter waren begonnen. Dit gebeurde overigens tegen de zin van de moeder, de 26-jarige Viviana Carrillo, met wie Lugo in 1999 een affaire begon.

Lugo, destijds bisschop van het straatarme San Pedro, logeerde enkele dagen bij Edyth Lombardo, voor wie Carrillo huishoudelijke klusjes deed. Lugo zou Carrillo hebben verleid toen zij hem schoon beddengoed bracht.

‘Op de vraag of hij nog meer wenste had hij ‘jou’ gezegd’, aldus Carrillo, die ook heeft verklaard dat Lugo haar met talloze beloften – waaronder het opgeven van zijn klerikale status – en mooie woorden tot een geheime verhouding zou hebben overgehaald.

Hun relatie zou echter aanzienlijk zijn bekoeld nadat Carrillo zwanger raakte van een jongetje. Op 4 mei 2007 werd Guillermo Armindo geboren, vernoemd naar Lugo’s grootvader. Vijf maanden nadat Lugo afstand had gedaan van zijn bisschoppelijk ambt om een politieke carrière na te streven.

Een afstandsverklaring die uiteindelijk pas in juni 2008 door paus Benedictus XVI werd gehonoreerd. Het maakte de weg vrij voor Lugo om op 15 augustus 2008 als president van Paraguay te worden aangesteld, waarmee hij een einde maakte aan 61 jaar heerschappij door de rechtse Coloradopartij.

Iñaki Oñorbe Genovesi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden