President Oost-Timor neemt bevel leger over

Om een einde te maken aan het escalerende geweld heeft de Oost-Timorese president Xanana Gusmão zichzelf speciale bevoegdheden toegeëigend, waardoor hij onder meer het bevel over het leger krijgt....

AFPReuters en ANP

Gewelddadige jeugdbendes maakten zich dinsdag opnieuw schuldig aan grootschalige plunderingen en brandstichtingen in de hoofdstad Dili. Bij het oproer de afgelopen dagen kwamen al zeker twintig mensen om.

Na twee dagen van marathonoverleg met zijn kabinet kondigde president Gusmão aan de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken ontslagen te hebben. De president behoudt zijn speciale bevoegdheden om persoonlijk bevel te voeren over het leger voor een periode van dertig dagen. Zo nodig kan dat worden verlengd. Gusmão was tot op heden alleen verantwoordelijk voor de coördinatie van de 2500 man sterke, door Australië geleide, internationale vredesmacht die de rust in Oost-Timor moet herstellen.

Gusmão zei dat het besluit is genomen ‘in nauw overleg’ met premier Mari Alkatiri, die er afgelopen weekeinde nog op zinspeelde dat de president het geweld als argument gebruikte om hem te ontslaan. Voor veel Oost-Timorezen is premier Alkatiri voor een groot deel verantwoordelijk voor de onlusten. Die braken vorige maand uit nadat de premier zeshonderd soldaten (40 procent van het leger) had ontslagen. De ontslagen soldaten protesteerden tegen de vermeende discriminatie van militairen uit het westen van het land.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden