President Nigeria vraagt president Togo af te treden

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo heeft donderdag in zijn eerste gesprek met de nieuwe president van Togo Faure Gnassingbé aangedrongen op diens aftreden....

AFPAP en Reuters

Het leger wees 5 februari meteen na het overlijden van de president Gnassingbé Eyadéma zijn zoon Gnassingbé aan als diens opvolger. De Europese Unie en Frankrijk veroordeelden dit als een staatsgreep, maar de felste kritiek kwam van de Afrikaanse Unie (AU), waarvan Obasanjo op dit moment voorzitter is. De AU had op een spoedconferentie over Togo gedreigd met economische sancties en in het uiterste geval militair ingrijpen, als de president niet onmiddellijk zou aftreden.

De Togolese autoriteiten stuurden vorige week een Nigeriaans vliegtuig met officiële bemiddelaars terug, maar gisteren besloot president Gnassingbé toch om Obasanjo te ontmoeten.

Obasanjo beschreef het gesprek gisteren als dat van 'familieleden die samen tot een oplossing moeten komen'. Obasanjo wil dat de oorspronkelijke grondwet van Togo wordt nageleefd. Die schrijft voor dat na het overlijden van de president de voorzitter van het parlement zijn functie overneemt tot de verkiezingen, die binnen zestig dagen moeten plaatsvinden.

In het weekend van de machtsovername wijzigde het parlement van Togo de grondwet, zodat de zoon van de overleden president hem kon opvolgen. Volgens de Togo was aanstelling van Gnassingbé noodzakelijk om 'chaos en anarchie in het land te voorkomen'. Vorige week beloofde Gnassingbé snel verkiezingen te organiseren, zonder een datum te noemen of te zeggen of dan ook een president wordt gekozen.

In het land heerst onrust sinds de machtsovername, wat aan vier mensen het leven heeft gekost. De vakbonden riepen gisteren op tot een staking van 48 uur op de universiteiten, waaraan de meeste docenten gehoor hebben gegeven. Voor dit weekend zijn grote protestmanifestaties gepland.

In Guinee is woensdag de hoofdredacteur gearresteerd van het weekblad La Lance, vermoedelijk omdat hij zijn land had vergeleken met Togo. Ook Lansana Conte, president van Guinee sinds de coup die hij in 1984 pleegde, zorgde voor een grondwetswijziging 'om voor altijd aan de macht te blijven', schreef Benn Pepito deze week in zijn blad. De autoriteiten hebben geen officiële reden gegeven voor zijn arrestatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden