President Nazarbajev van Kazachstan herkozen

President Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan lijkt zondag zonder problemen te zijn herkozen. Volgens een exit poll, gesprekken met kiezers die net hun stem hadden uitgebracht, heeft hij bijna 85 procent van de stemmen gekregen....

ANP

Zijn belangrijkste tegenstander, Zjarmachan Toejakbai van de oppositiebeweging Voor een Rechtvaardig Kazachstan, kreeg slechts 9,6 procent van de stemmen. Zijn woordvoerder heeft de regering dan ook al beschuldigd van verkiezingsfraude. Zo zouden de kieslijsten niet kloppen en zou er met de opkomstcijfers zijn gerommeld. De oppositie kondigde juridische stappen aan.

Nazarbajev is al zestien jaar onafgebroken aan de macht in de Centraal-Aziatische Republiek. De oppositie in het land is net als in eerdere jaren effectief monddood gemaakt. Zij speelt dan ook eigenlijk geen rol in de verkiezingen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft veel waarnemers gestuurd. Tot nog toe heeft er nooit een stembusgang plaatsgehad in Kazachstan die voldeed aan de eisen van de OVSE.

Circa 8,6 miljoen stemgerechtigden mochten zondag stemmen. Door de persoonsverheerlijking rond Nazarbajev, die stalinistische vormen begint aan te nemen, hebben vooral mensen op het platteland weinig weet van de politiek. Ze kennen slechts een kandidaat, en dat is de zittende president.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden