President Mandela ontslaat zijn vrouw voor tweede keer

Voor de tweede keer in drie weken heeft de Zuidafrikaanse president Mandela vrijdag zijn vrouw Winnie, van wie hij sinds 1992 gescheiden leeft, ontslagen als staatssecretaris van Kunst, Cultuur, Wetenschap en Technologie....

AFP; REUTER; AP

AFP, Reuter, AP

JOHANNESBURG

Hij had haar al op 27 maart de laan uitgestuurd, maar afgelopen woensdag gaf hij haar haar portefeuille weer terug, nadat zij had aangekondigd de ontslagprocedure juridisch aan te vechten.

De president besloot dat het eenvoudiger was Winnie Mandela weer aan te stellen en haar vervolgens volgens de regels te ontslaan, dan een lange juridische strijd aan te gaan.

In de grondwet staat dat een minister of staatssecretaris alleen maar kan worden ontslagen na raadpleging van alle coalitiepartijen. Nelson Mandela had dat de eerste keer verzuimd. De leider van de Inkatha Vrijheidspartij, Mangosuthu Buthelezi, had bezwaar gemaakt tegen de ontslagprocedure. Hij was de eerste keer niet van te voren ingelicht, nadat hij zichzelf onbereikbaar zou hebben gemaakt.

Mandela noemde gisteren geen specifieke redenen voor het ontslag, maar het is bekend dat hij ontstemd is over de buitenlandse reis die Winnie in maart maakte zonder zijn toestemming en haar openlijke klachten dat de regering niet genoeg doet voor de armen. De aanhoudende schandalen en beschuldigingen van corruptie maakten Winnie Mandela's positie onhoudbaar.

Mandela dankte in een verklaring 'Mrs. Mandela' voor haar diensten en zei te hopen dat het ontslag 'ertoe bijdraagt dat ze bij zichzelf te rade gaat en haar gedrag in leidinggevende posities verbetert.'

Winnie Mandela wordt voor de tweede keer opgevolgd door Brigitte Mabandla.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden