President Maduro van Venezuela wil per decreet regeren

De spanning in Venezuela is verder opgelopen nu president Nicolás Maduro vrijdag de economische noodtoestand heeft uitgeroepen en heeft besloten per decreet te regeren. Hoewel de oppositie een ruime meerderheid heeft in het nieuwe parlement, lijkt de socialistische president allerminst van plan de macht uit handen te geven.

Marjolein van de Water
De president van Venezuela Nicolás Maduro. Beeld afp
De president van Venezuela Nicolás Maduro.Beeld afp

'We bevinden ons in een ware storm', aldus Maduro vrijdag in zijn jaarlijkse toespraak voor het parlement. Hij refereerde aan de 'catastrofale' cijfers die de Centrale Bank enkele uren eerder had bekendgemaakt. De inflatie was in de eerste negen maanden van vorig jaar 140 procent, de hoogste ter wereld. De economie kromp met ruim 7 procent. Maduro wil de komende twee maanden per decreet regeren, 'om de economische problemen in het centrum van de aandacht te zetten'.

Het parlement heeft tot eind deze week om zich hierover uit te spreken. Een moeilijke keuze voor de toch al verdeelde oppositie. Als ze instemmen, geven ze hun juist veroverde macht uit handen. Maar als ze niet akkoord gaan, zal de regering dat aangrijpen om hen als vijanden van het volk weg te zetten, als politici die niet begaan zijn met de economische problemen in het land.

Het is de zoveelste poging van de regering om de bewegingsruimte van haar politieke tegenstanders in te perken. Voor het eerst sinds de socialisten in 1999 aan de macht kwamen, won de oppositie bij de verkiezingen in december een meerderheid. En hoewel de regering eerst zei haar nederlaag te respecteren, wijst de praktijk anders uit.

Volksheld Hugo Chávez

Het door de regering gecontroleerde hooggerechtshof verbood drie oppositieleden zitting te nemen in het parlement. Er zou sprake zijn geweest van onregelmatigheden in het kiesproces. Hiermee verloor de oppositie haar tweederde meerderheid en zo de mogelijkheid de grondwet te wijzigen. Ook ontnam Maduro het parlement de zeggenschap over de Centrale Bank.

De oppositie besloot vervolgens alle foto's van oud-president en volksheld Hugo Chávez uit het parlement te verwijderen. 'Ik wil Chávez noch Maduro hier aan de muren', aldus kamervoorzitter Henry Ramos. 'Laat ze het maar in het regeringspaleis hangen of aan de schoonmakers meegeven.' De president, die zichzelf Chávez'zoon noemt, heeft hierop met afgrijzen gereageerd.

Als Maduro per decreet gaat regeren, kan hij naar believen bedrijven nationaliseren, een nieuwe begroting erdoor drukken, nog meer controle uitvoeren op het importbeleid en de toegang tot deviezen dichttimmeren. Volgens hem is dat nodig om de toegang tot voedsel, onderwijs en gezondheidszorg van de bevolking veilig te stellen.

De oppositie wil juist de controle op de wisselkoers loslaten en de prijzen van basisproducten vrijgeven. 'We hebben nu zeventien jaar dit economische model en dat leverde geen goede resultaten op', aldus Ramos. 'Het deugt niet, dat blijkt wel uit de cijfers.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden