NieuwsVenezuela

President Maduro roept Venezolanen op massaal lid te worden van zijn militie

De Venezolaanse president Nicolas Maduro wil zijn burgermilitie de komende tijd drastisch uitbreiden. Voor het eind van dit jaar moet de burgermilitie een miljoen nieuwe leden tellen, bovenop de twee miljoen Venezolanen die er volgens Maduro nu al deel van uitmaken. Maar vermoedelijk is dat aantal grootspraak.

President Nicolas Maduro van Venezuela tijdens de viering van het tienjarig bestaan van de burgermilitie.Beeld AP

De militie, die uit vrijwilligers bestaat, werd in 2008 door Maduro’s voorganger Hugo Chavez opgericht om het leger bij te staan. Maar het voornaamste doel lijkt toch het beschermen van het links-populistische bewind als het niet meer helemaal zeker kan zijn van de steun van het leger. De militie valt rechtstreeks onder de president.

Maduro wordt de afgelopen maanden geconfronteerd met massale demonstraties tegen zijn bewind onder leiding van parlementsvoorzitter Juan Guaidó die zich tot interim-president heeft uitgeroepen. Guaidó, die de steun heeft van de Verenigde Staten en de meeste westerse landen, stelt Maduro verantwoordelijk voor de economische chaos in het land. Ruim drie miljoen Venezolanen zijn al naar het buitenland uitgeweken wegens torenhoge hyperinflatie en het gebrek aan voedsel, medicijnen en andere levensbehoeften. De afgelopen weken werden de Venezolanen herhaaldelijk getroffen door het uitvallen van de elektriciteit, waardoor grote delen van het land volledig plat kwamen te liggen.

Tot nog toe staat de legerleiding achter Maduro, maar onder de gewone soldaten heerst wel onvrede. Honderden militairen zijn al uitgeweken naar het buitenland. Voorlopig hebben Guaidó’s oproepen aan de militairen om naar zijn kamp over te lopen echter geen succes gehad.

Kennelijk vindt Maduro het toch nodig zijn achterban te mobiliseren met de oproep zich aan te sluiten bij de burgermilitie. Of die nu al twee miljoen leden telt, zoals Maduro beweert, is zeer de vraag. Begin vorig jaar sprak Maduro nog van 400 duizend militieleden.

Maduro wil de militie ook inzetten om de voedseltekorten te lenigen. ‘Met jullie geweren aan je schouder zijn jullie bereid het vaderland te verdedigen en het land te ploegen om voedsel te produceren voor de mensen’, zei hij tegenover duizenden militieleden in Caracas.

Intussen reist Guaidó door het land om steun te werven voor de volksopstand tegen Maduro. Hij krijgt vanuit het buitenland hulp van de Amerikaanse regering die druk bezig is een fonds van tien miljard dollar voor het herstel van de Venezolaanse economie bijeen te brengen. Dat geld zal pas vrijkomen als Maduro plaats heeft gemaakt voor een nieuwe regering.

‘Wij zullen president Nicolás Maduro tot de dood verdedigen’ 

Terwijl de opstand tegen de Venezolaanse president Nicolás Maduro aanhoudt, worden burgermilities klaargestoomd om het land te verdedigen tegen een eventuele aanval van de Verenigde Staten. Correspondent Marjolein van de Water ging er kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden