NieuwsMali

President Keïta van Mali maakt zelf aftreden bekend na gijzeling door muitende militairen

De Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta heeft op televisie aangekondigd dat hij aftreedt, nadat hij dinsdag samen met de premier werd vastgehouden door muitende militairen.

Malinese soldaten patrouilleren bij rivier de Djenne, afgelopen februari. Militairen in Mali trokken al muitend op naar de hoofdstad Bamako. Beeld AFP
Malinese soldaten patrouilleren bij rivier de Djenne, afgelopen februari. Militairen in Mali trokken al muitend op naar de hoofdstad Bamako.Beeld AFP

Ook de regering stapt op en het parlement wordt ontbonden, aldus Keïta in een korte toespraak. ‘Ik wil niet dat er bloed wordt vergoten zodat ik aan de macht kan blijven’, zei hij.

Het leger trok eerder op de dag al op naar de hoofdstad Bamako vanuit de legerbasis Kati, 15 kilometer buiten de stad. De Noorse ambassade maakte dinsdagochtend als eerste melding van militairen die zich al schietend een weg naar de hoofdstad baanden. Zij zouden ‘muitend’ zijn opgetrokken naar overheidsinstellingen en regeringsfunctionarissen hebben ontvoerd, onder wie de minister van financiën, de voorzitter van het parlement en de minister van buitenlandse zaken.

Aanvankelijk was onduidelijk hoe groot de muitende menigte was en wat de bedoeling was. De arrestatie van de minister van financiën deed even vermoeden dat de woede niet-uitbetaalde salarissen betrof, maar in Mali wordt al maanden gedemonstreerd en geroepen om het aftreden van president Keïta. Na het gerucht dat hij ook zou worden opgepakt, voegden honderden antiregeringsdemonstranten zich bij de rebellerende militairen. Het leek er toen op dat er een staatsgreep gaande was.

Corruptie

Keïta staat al langer onder druk om af te treden na maandenlange protesten tegen zijn beleid. Hem wordt onder meer verweten dat hij de welig tierende corruptie en de slechte veiligheidssituatie in grote delen van het land niet aanpakt. Bij het neerslaan van de protesten tegen Keïta zijn volgens mensenrechtenorganisaties al veertien doden gevallen.

Frankrijk, de Verenigde Staten en Ecowas (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten) hebben de muiterij dinsdag streng veroordeeld. Ecowas meldt in een verklaring dat er voorlopig geen geld meer naar Mali gaat en dat het land niet meer bij de organisatie mag meebeslissen. De buurlanden van Mali sluiten in een reactie hun grenzen met het West-Afrikaanse land.

De voormalige koloniale machthebber Frankrijk zit al sinds de vorige staatsgreep in 2012 met vierduizend militairen in Mali om de jihadistische onrust in de omringende landen te temperen. Op straat spraken demonstranten zich met spandoeken juist uit tegen de buitenlandse bemoeienis die al jaren een averechts effect lijkt te hebben op de veiligheidssituatie. Ook de VN-troepenmacht van zo’n twaalfduizend militairen heeft weinig uit kunnen halen. Het jihadistische geweld is de afgelopen jaren juist toegenomen en nu ook overgeslagen naar buurlanden Burkina Faso en Niger.

null Beeld

De opstand in het leger begon op 15 kilometer van de hoofdstad op de basis Kati. Daar hebben ooggetuigen tanks en legervoertuigen op de wegen gesignaleerd. ‘Er worden overheidsfunctionarissen gearresteerd. De verwarring is totaal’, zei een zegsman van het Malinese ministerie van binnenlandse veiligheid dinsdagochtend tegen persbureau AP.

De situatie vertoont overeenkomsten met een eerdere muiterij op die basis, in 2012. Die leidde destijds tot een staatsgreep die ook als gevolg had dat verschillende jihadistische groepen grote delen van Noord-Mali onder controle kregen.

Aftreden

Recente bemiddelingspogingen door regionale politici om Keïta en de oppositie middels compromissen nader tot elkaar te brengen, liepen deze week op niets uit omdat een coalitie van verzet tegen Keïta alleen met zijn aftreden genoegen neemt. Politieke instabiliteit wakkert de vrees in de West-Afrikaanse regio aan dat de verschillende jihadistische groeperingen, die vanuit Noord-Mali andere delen van het land en buurlanden zoals Burkina Faso en Niger bestoken, van langdurige politieke onrust zullen profiteren om hun territorium uit te breiden.

Ondanks de inspanningen van een internationale troepenmacht in Mali, waar ook Nederland een bijdrage aan leverde, zijn etnisch geweld en het verdrijven van burgers uit hun huizen al acht jaar aan de orde van de dag in de uitstrekte gebieden waar de regering in Bamako geen controle over heeft.

LEES OOK:

Tussen 2014 en 2019 deden meer dan vierhonderd Nederlandse militairen mee aan de VN-operatie Minusma in Mali. Wat de missie ‘die gedoemd was te mislukken’ opleverde – en ons kan leren.

Waarom duizenden buitenlandse troepen Al Qaida er maar niet onder krijgen in Mali – integendeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden