President Italië wil succesvolle Dini jaar extra laten regeren

Van president Scalfaro mag het zakenkabinet-Dini nog een jaar aanblijven. De onuitgesproken bedoeling van dat plan is de wederopbouw mogelijk maken van het politieke centrum....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

In januari van dit jaar trad Dini aan met een urgentieprogramma van vier punten. Na de uitvoering ervan zou hij zijn ontslag aanbieden, waarna Scalfaro nieuwe parlementsverkiezingen zou uitschrijven.

Maar dit scenario wil Scalfaro veranderen, en Dini zelf waarschijnlijk ook. Volgens oud-president Cossiga zal zijn opvolger Scalfaro de geschiedenis ingaan als de man die met een zakenkabinet een presidentiële republiek heeft gevestigd.

Na de rechtse nederlaag in de regionale, provinciale en gemeentelijke verkiezingen zijn parlementsverkiezingen in juni van de baan. Maar Scalfaro vindt ook oktober te vroeg. Argumenten om de verkiezingen uit te stellen tot het volgend voorjaar heeft hij genoeg.

Dini blijkt het immers goed te doen, zó goed dat zowel rechts als links hem wil inlijven. De lire heeft zich opvallend hersteld. Het vertrouwen begint terug te komen. En er is nog zoveel dringends te doen: bestrijding van de werkloosheid, een antitrustwet, een nieuwe kieswet. Waarom, redeneert Scalfaro, zouden we door spoedige verkiezingen opnieuw chaos en instabiliteit riskeren?

Over het laatste punt van Dini's urgentieprogramma, een nieuwe pensioenwet, moet het parlement komende maand stemmen. Scalfaro heeft laten weten dat als Dini hem daarna zijn ontslag aanbiedt, hij hem naar het parlement zal verwijzen. Daar steunt het zakenkabinet op een kleine politieke meerderheid van centrum-linkse partijen.

De rechtse haviken, geleid door Berlusconi en Fini, willen van verder uitstel van de verkiezingen niet horen. Ook de linkse PDS, die net de regionale verkiezingen heeft gewonnen, wil in oktober naar de stembus. Maar de centrumgroepen zijn enthousiast over Scalfaro's plan.

In het verbrokkelde centrum huizen de Liga Noord, de duiven van Forza Italia, de Democraten (drie samenwerkende minipartijtjes rond Mario Segni), en de drie brokstukken van de oude christen-democratische partij. Aangemoedigd door het Vaticaan zou Scalfaro deze partijen, die samen op 40 procent zouden kunnen rekenen, eerst willen laten samengaan, en pas daarna verkiezingen houden.

Rechts ziet al een poging de christen-democratische partij te laten herrijzen. Buttiglione en Casini, leiders van twee neo-christen-democratische partijen die beide in Berlusconi's kamp terecht zijn gekomen, zijn daar hard mee bezig. Gisteren hebben ze in Straatsburg besloten hun fracties in het Europese en het Italiaanse parlement en in de regionale en provinciale raden te laten samengaan.

Maar de datum van de verkiezingen hangt goeddeels af van het resultaat van de referenda van 11 juni over de tv-kwestie. Als Berlusconi die verliest, raakt hij behalve zijn tv-macht waarschijnlijk ook zijn politieke macht kwijt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden