President Iran wil met VS praten

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft gezegd dat Iran met de Verenigde Staten wil praten, op voorwaarde dat Washington zich ‘correct’ gedraagt....

AFPAP en Reuter

Ahmadinejad is de hoogste Iraanse functionaris sinds maanden die aangeeft dat Iran wil praten met de Verenigde Staten. In Iran staan de VS bekend als ‘de grote Satan’. De Iraanse president zei niet wat Iran verstaat onder ‘correct’ gedrag van de VS.

Op een persconferentie liet de Iraanse president weten ‘voor positieve interactie met de hele wereld’ te zijn. ‘Met uitzondering van een land dat wij niet erkennen (Israël) omdat het een onwettige entiteit is’.

De Amerikaanse president Bush zei dinsdag vast te houden aan de eis dat Iran verifieerbaar moet afzien van de verrijking van uranium. Pas als aan die voorwaarde is voldaan, kan er sprake zijn van gesprekken.

Maar Ahmadinejad maakte gisteren duidelijk dat Iran daar geen oren naar heeft. ‘We willen nucleaire brandstof produceren en daartoe moeten we 60 duizend centrifuges installeren, maar we verkeren nog in de eerste fase.’ Iran beschikt nu over 164 centrifuges.

Experts van het Internationaal Atoomagenschap (IAEA) van de VN heeft plutonium en sporen van hoog verrijkt uranium aangetroffen op een Iraanse locatie voor nucleair afval.

Het IAEA zal Teheran om opheldering vragen. Dat staat in een rapport dat volgende week openbaar wordt gemaakt. Voorzitter ElBaradei constateert dat Iran niet voldoende meewerkt zodat het IAEA geen vooruitgang kan boeken. Hij roept Teheran op alsnog mee te werken.

Het persbureau AP heeft het rapport ingezien en schrijft dat het Atoomagentschap constateert dat Iran doorgaat met de verrijking van uranium ondanks een resolutie van de VN die dat verbiedt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden