President Iran veroordeelt demonstraties

De hervormingsgezinde Iraanse president Khatami heeft dinsdagavond voor het eerst de studentendemonstraties voor meer vrijheid onomwonden veroordeeld. 'Deze protesten zijn abnormaal en zullen krachtig en gedecideerd worden bestraft', zei hij na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad....

Voor de zesde opeenvolgende dag vochten gisteren studenten in de Iraanse hoofdstad Teheran met knokploegen en de ordepolitie. De conservatieven hebben voor vandaag een massale tegendemonstratie aangekondigd.

De demonstraties begonnen afgelopen donderdag uit protest tegen een nieuwe strenge perswet en de sluiting van een liberale krant. Uit verontwaardiging over het keiharde politieoptreden op die dag zijn de protesten inmiddels uitgegroeid tot de grootste sinds de Islamitische Revolutie.

Naast een veroordeling van de aanhoudende demonstraties, sprak Khatami zich uit tegen de leuzen van sommige demonstranten 'die overduidelijk ingaan tegen de fundamenten van de overheid en de politieke vooruitgang' - een verwijzing naar de beledigingen aan het adres van Spiritueel Leider Khamenei, de hoogste macht in Iran.

Khatami heeft zijn presidentschap voor een belangrijk deel te danken aan zijn populariteit onder studenten. Maar hij heeft altijd gepleit voor vreedzame en legale vormen van politiek verzet. De afgelopen dagen vielen ook leuzen tegen Khatami te beluisteren. Volgens de betogers voert hij te langzaam hervormingen door.

Khatami's uitspraken volgden op een nieuwe dag vol geweld in Teheran. Ondanks een verbod van officiële zijde marcheerden zeker tienduizend demonstranten door de straten. Ze werden door de politie uiteengejaagd met traangas, wapenstokken en waarschuwingsschoten in de lucht. Ook radicaal conservatieve knokploegen deden mee aan de gevechten.

De demonstranten staken kartonnen dozen, politiebusjes en autobanden in brand, en bouwden midden op straat grote vuren om de effecten van het traangas te neutraliseren. Banken en winkels gingen dicht.

De demonstranten riepen 'wij willen geen overheid gebaseerd op machtsvertoon, wij willen geen huurlingenpolitie'. Ook hieven ze de slogan aan die tijdens de Islamitische Revolutie twintig jaar geleden veel was te horen: 'O broeders van het leger, waarom doden jullie jullie broeders?'

Tevergeefs probeerden de betogers het ministerie van Binnenlandse Zaken binnen te dringen. De ruiten van de kantoren van conservatieve kranten werden ingegooid. Net als op eerdere dagen vielen er tientallen gewonden en werden tal van demonstranten afgevoerd in arrestantenbusjes.

In de loop van de avond keerde de rust in Teheran weer. Leden van de knokploegen van Hezbollah reden op motorfietsen triomfantelijk door de stad en scandeerden leuzen voor Spiritueel Leider Khamenei en tegen de demonstranten, zoals 'Hezbollah zij geprezen, wij geven aan onze leider het bloed in onze aderen'.

De conservatieve pers en televisie herhaalden gisteren regelmatig een toespraak van Khamenei waarin deze 'buitenlandse machten' de schuld geeft van de onrust. Via dezelfde kanalen werd de oproep verspreid van het grootste conservatieve propagandabureau van Iran om morgen massaal te demonstreren tegen het politieoptreden, maar ook tegen de eisen van de studenten en 'Amerikaanse inmenging'.

De VS drongen er maandag bij de Iraanse regering op aan de demonstranten te beschermen en de mensenrechten te respecteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.