President Irak tegen uitvoeren doodstraf Tariq Aziz
AMSTERDAM Na het Vaticaan, Frankrijk, Rusland en Italië heeft ook de Iraakse president Jalal Talabani het opgenomen voor de onlangs ter dood veroordeelde Tariq Aziz, decennialang het 'diplomatieke gezicht' van het regime van Saddam Hussein.
De steun van Talabani is opmerkelijk: hij is een Koerd. Het bewind waarvan Aziz deel uit maakte, voerde in 1988 een gifgasaanval uit op Halabja in Noord-Irak waarbij vijfduizend Koerden om het leven kwamen.
Met de opmerking 'ik sympathiseer met Tariq Aziz omdat hij een christen is', mengde het Iraakse staatshoofd zich woensdag in de internationale discussie over wat er met de ooit Cubaanse sigaren rokende Aziz (74) moet gebeuren.
'Ik zal de opdracht tot executie niet tekenen omdat ik een socialist ben', zei Talabani, op een bijeenkomst van de Socialistische Internationale in Parijs, tegen de omroep France 24. 'Ik sympathiseer met Tariq Aziz omdat hij een christen is. Bovendien is hij een oude man van boven de 70.'
Nadat hij vorig jaar al vijftien jaar gevangenisstraf had gekregen wegens de executie in 1992 van 42 sjiitische handelaren, werd de vervolging onder Saddam van sjiitische politieke partijen hem in oktober fataal. Ook kreeg hij zeven jaar cel voor de gedwongen verhuizing van Koerden uit Noord-Irak.
Maar wat Saddam Hussein en zijn collega-minister Ali Hassan al-Majid, beter bekend als 'Ali Chemicali' , nooit ten deel viel, namelijk steun uit het buitenland, krijgt oud-minister van Buitenlandse Zaken Tariq Aziz nu wel.
De Franse regering zei woensdag 'verheugd' te zijn over het besluit van Talabani om de oud-minister op humanitaire gronden te sparen.
Eerder had de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken een beroep gedaan op de regering van premier Nouri al-Maliki om de doodstraf van de vroegere 'nummer 43', van de 55 hoge Irakezen op wie de Amerikanen na 2003 jacht maakten, niet uit te voeren.
De grote vraag is wat er nu gaat gebeuren, na de onverwachte stap van president Talabani. Formeel is de handtekening nodig van het staatshoofd. Maar Saddam Hussein werd in 2006 tóch opgehangen, ondanks het verzet van Talabani.
Dat Al-Maliki terugkeert als premier, voorspelt weinig goeds voor Aziz. De sjiitische politicus staat bekend als de man die geen mededogen toont met figuren van het ancien régime.