'President Indonesië geniet immuniteit'

President Yudhoyono geniet als zittend president van Indonesië absolute immuniteit van strafvervolging.

ANP
John Wattilete, de president in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS), komt dinsdag aan bij de rechtbank in Den Haag. Beeld anp
John Wattilete, de president in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS), komt dinsdag aan bij de rechtbank in Den Haag.Beeld anp

Dat zei advocate Wemmeke Wisman dinsdag namens de Staat tijdens een kort geding in de rechtbank van Den Haag.

Het geding was aangespannen door de president in ballingschap John Wattilete van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). Hij eist dat de president van Indonesië, die van 6 tot 8 oktober in Nederland op staatsbezoek zou komen, in Nederland wordt aangehouden wegens misdrijven tegen de mensheid onder zijn verantwoordelijkheid.

Staatsbezoek gaat niet door
Door het kort geding gaat het geplande staatsbezoek niet door, zo werd dinsdagmiddag bekend. Het staatsbezoek van president Susilo Bambang Yudhoyono zou het eerste sinds veertig jaar zijn van een Indonesische president aan Nederland.

Volgens de advocaat van de RMS, Egbert Tahitu, worden in de Zuid-Molukken de mensenrechten ernstig geschonden. Al sinds 1950, maar op dit moment is de situatie bijzonder ernstig, aldus de advocaat. 'Bijna honderd RMS-aanhangers zijn langdurig opgesloten nadat zij op gruwelijke wijze zijn gemarteld', zo stelde Tahitu. Dit zou staan in rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch.

Onvoorwaardelijk vrij
De RMS eist in het geding onder meer dat de minister-president van Nederland de Indonesische president oproept alle RMS-gevangenen, momenteel 93, onvoorwaardelijk vrij te laten. Ook moet volgens RMS een onderzoek ingesteld worden naar de anti-terreureenheid die zij verantwoordelijk ziet voor de martelingen. Indonesië moet volgens de RMS het recht van vrijheid van politieke meningsuiting eerbiedigen. John Wattilete liet weten dat Yudhoyono 'overal waar hij komt' kan rekenen op legale weerstand van de RMS.

Advocate Wisman stelde namens de Staat dat de eisen van de RMS al afketsen op de immuniteit van de Indonesische president. Zij verwees naar een soortgelijke zaak in 2005, toen de rechter bepaalde dat toenmalig president Bush van de VS als staatshoofd in Nederland immuniteit van strafvervolging genoot.

Wisman eiste namens de Staat op zeer korte termijn een uitspraak. De rechtbank in Den Haag velt woensdagochtend om negen uur een oordeel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden