NIEUWSGUINNEE

President Guinee drukt referendum door, deel volk woedend

In het West-Afrikaanse land Guinee zijn er zondag onlusten geweest. Dit gebeurde tijdens een omstreden referendum dat volgens critici bedoeld is om de ambtstermijn van de 82-jarige president Alpha Condé op te rekken.

Mark Schenkel
Betogers botsen met de politie in hoofdstad Conakry.  Beeld AFP
Betogers botsen met de politie in hoofdstad Conakry.Beeld AFP

De volksraadpleging ging door ondanks het coronavirus in Guinee. Het land van een geschatte 13 miljoen inwoners heeft officieel twee besmettingsgevallen, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat Afrikaanse landen in werkelijkheid meer besmettingen hebben dan ze kunnen vaststellen. Officieel telde het continent zondagmiddag 1.187 besmettingen en 33 doden als gevolg van het coronavirus.

Veel Guineeërs lopen al maanden te hoop tegen een geplande grondwetswijziging door president Condé. Hij werd in 2010 de eerste democratisch gekozen leider van Guinee, het land met ’s werelds grootste voorraden van bauxiet, een belangrijk erts voor aluminiumproductie. Condé’s tweede en laatste ambtstermijn loopt dit jaar af.

Hij zegt nu dat een grondwetswijziging nodig is voor nieuwe wetten over bijvoorbeeld seksegelijkheid, maar veel mensen voorzien ook een aanpassing die Condé in staat stelt opnieuw mee te doen aan verkiezingen. Condé sluit niet uit dat hij opnieuw zal meedoen, tot woede van veel Guineeërs: in de voorbije maanden vielen er bij protesten zeker 31 doden.

Confrontaties

Na het opengaan van de stembureaus voor het referendum, zondagochtend, vonden er in de hoofdstad Conakry en in andere delen van het land confrontaties plaats tussen boze jongeren en de politie. Gendarmes schoten met traangas op jongeren die stenen gooiden. Op verschillende plekken gingen stembiljetten in vlammen op. Oppositiepartijen boycotten het referendum maar een deel van de kiezers ging wel in rijen staan om te stemmen.

Zulke bijeenkomsten voeden de vrees voor verdere verspreiding van het coronavirus. Afrikaanse landen nemen uiteenlopende maatregelen, zoals het sluiten van vliegvelden, scholen en bars, maar het lijkt allemaal niet genoeg. De directeur van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zei vorige week dat Afrika zich moet ‘voorbereiden op het ergste’.

LEES OOK:

President Condé wil grondwet wijzigen, en dan weten ze in Afrika wel hoe laat het is

In Guinee zijn maandag duizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen president Alpha Condé. In de aanloop naar de verkiezingen werkt hij aan een wijziging van de grondwet – en dan weten mensen in Afrika vaak wel hoe laat het is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden