President Georgiil oude grenzen terug

Bij een grensconflict in Zuid-Ossetierden maandag twee Georgische militairen gedood. Oorlog dreigt, met de Georgische president Saakasjvili als sleutelfiguur...

Van onze buitenlandredacteur Wybren de Boer

Vrijdag kwamen functionarissen van Zuid-OsstiGeorgin Rusland nog een staakt-het-vuren overeen, gisteren verklaarden vertegenwoordigers van de drie partijen dat oorlog vrijwel onafwendbaar is. Aldus lijkt de Georgische president Michail Saakasjvili opnieuw voor een politiek examen te staan, nadat hij in mei van dit jaar al het vraagstuk Adzjariet bluf in zijn voordeel heeft beslist.

De voorbije maanden deinsde Saaksjvili er niet voor terug Zuid-Osseti dat in 1992, na drie jaar oorlog met Georgide onafhankelijkheid uitriep op militante toon toe te spreken. Sinds hij eind vorig jaar op de golven van de rozenrevolutie de macht greep, heeft de jongste president van Europa er geen misverstand over laten bestaan de territoriale grenzen van Georgie willen herstellen. Na Adzjarioeten ook de autonome regio's Zuid-Ossetin Abchaziet centrale gezag van Tbilisi erkennen. Of anders. . .

Vanuit die optiek is de angst gerechtvaardigd dat Tbilisi hard zal reageren op het doden van twee Georgische militairen maandag door Zuid-Ossetische grenstroepen. Slechts Washington lijkt bij machte het conflict onder controle te houden. Een week geleden zou Saakasjvili van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell te horen hebben gekregen dat Tbilisi een diplomatiekere toon moet aanslaan.

Opvallend is dat Saakasjvili gisteren niet zijn bekende blufpoker speelde, maar een oproep deed aan de internationale gemeenschap om in de kwestie Zuid-Ossetie bemiddelen. Daarmee is de spanning overigens verre van verdwenen. De Georgische minister van Defensie, Giorgi Baramidze, zei dat het land 'op de rand van oorlog' staat. In reactie daarop zei de leider van Zuid-OssetiEduard Kokoiti, dat zijn republiek op ergste voorbereid is.

Hoewel gesterkt door het feit dat hij het afvallige Adzjarin het gareel heeft gedwongen, zal Saakasjvili beseffen dat Zuid-Ossetien lastiger vraagstuk is. In tegenstelling tot Adzjari leider Abasjidze weet Kokoiti zich in zijn republiek wgesteund door de bevolking, die in meerderheid een Russisch paspoort heeft, Russisch spreekt en de roebel als betaalmiddel prefereert. Pensioenen en uitkeringen in Zuid-Ossetiorden betaald met geld uit Moskou.

Zuid-OssetiGeorgin Rusland zijn sinds 1992 alle met een eigen vredesmacht in de regio vertegenwoordigd officieel bestaande uit vijfhonderd militairen. Tussen die missies bestaat onderling grote spanning. Georgieschuldigt Rusland van het leveren van wapens aan de Zuid-Osseti, terwijl Zuid-Ossetieweert dat de Georgische missie aanzienlijk meer militairen telt dan de toegestane vijfhonderd.

De Russische president Poetin heeft bij herhaling geroepen dat hij de Georgische territoriale grenzen respecteert, maar het is de vraag of hij in geval van een oorlog in Zuid-Ossetian de zijlijn zal blijven staan. Moskou beschouwt de regio als een buffer tegen de groeiende westerse invloed in de Kaukasus. Amerikaanse militaire specialisten trainen het Georgische leger en Tbilisi flirt openlijk met de NAVO.

De VS beschouwen Saakasjvili als de man die het democratiseringsproces kan doen overslaan naar andere voormalige Sovjetstaten. Daarbij is Georgiit geopolitieke en economische overwegingen van belang. Centraal-Aziordt door Washington beschouwd als een van de grootste toekomstige conflicthaarden, waardoor de militaire basis in Georgian gewicht wint. Daarnaast hebben de VS belang bij de oliepijpleiding die van de Kaspische zee door Georgiia Turkije naar de westerse markt voert.

In dat kruitvat heeft Saakasjvili zich ten doel gesteld de oude Georgische grenzen te herstellen; een niet mis te verstane waarschuwing aan de afvallige republieken. De eerste maanden van zijn ambtstermijn heeft hij aangetoond dat spel op het scherpst van de snede te kunnen spelen, maar nu Amerikaanse en Russische belangen aan de oppervlakte komen heeft Powell hem zekerheidshalve verteld dat blufkoper niet mag uitmonden in roekeloosheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden