President Estland krijgt te weinig steun in parlement

President Lennart Meri van Estland is er dinsdag niet in geslaagd zich te laten herkiezen door het parlement. In de derde en beslissende ronde kreeg hij niet de vereiste steun van tweederde van de afgevaardigden....

REUTER; AFP; ANP

Reuter, AFP, ANP

TALLINN

Van de 101 parlementariërs stemden er 52 voor Meri, terwijl hij 68 stemmen nodig had. Zijn uitdager, Arnold Ruutel, die tot 1992 president was, kreeg 32 stemmen.

Meri is een sterk pro-westers georiënteerde liberaal, terwijl Ruutel geldt als een in economisch opzicht gematigde sociaal-democraat. Ruutels kamp beschuldigt Meri ervan KGB-informant te zijn geweest.

Om de president te kiezen, zal binnen een maand een speciale kiesraad bijeen worden geroepen. Daarin hebben de 101 leden van het parlement en 273 afgevaardigden uit de regio's zitting.

De verkiezing door de Kiesraad, waarin de regio's veel invloed hebben, kan gunstig uitpakken voor Ruutel, die op het platteland veel aanhang geniet. Mogelijk zal het blok van Meri daarom een andere kandidaat naar voren schuiven. Daarbij worden de namen genoemd van parlementsvoorzitter Toomas Savi en van minister Siim Kallas van Buitenlandse Zaken, de vader van Estlands succesvolle economische hervormingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden