President Egypte ondertekent omstreden antiterrorismewet

De Egyptische president Abdel Fatah al-Sissi heeft een omstreden antiterrorismewet getekend, die voorziet in een zware boete voor journalisten die 'foutieve informatie' - andere dan de officiële versie - verspreiden over aanslagen.

Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi. Beeld epa
Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi.Beeld epa

Al-Sissi verklaarde eind juni, enkele dagen na de aanslag op de Egyptische procureur-generaal, dat hij terrorisme hard zou aanpakken.

Deze wet past in die campagne, waarbij boetes van 200.000 tot 500.000 Egyptische pond (zo'n 23.000 à 58.000 euro) kunnen worden opgelegd aan iedereen die 'valse' informatie verspreidt over aanslagen of antiterreuroperaties. Critici wijzen erop dat dit voor kleine media kan leiden tot het faillissement. Het bedreigt ook de onafhankelijkheid van journalisten.

Over de opmars van IS in Egypte

De Sinaï is een voor journalisten een ontoegankelijk gebied. Vestigt Islamitische Staat hier een nieuwe provincie? (+)

Beroepsverbod

Aanvankelijk voorzag de wet in een gevangenisstraf van minstens twee jaar, maar daar is de regering onder druk van de media op teruggekomen. Wel kunnen veroordeelden een tijdelijk beroepsverbod opgelegd krijgen.

Tegen de terroristen zelf - zij die een aanslag plannen, financieren of uitvoeren - kan de doodstraf worden uitgesproken, zo staat in de wet. Zij die zich schuldig maken aan het propageren van terrorisme, kunnen rekenen op een gevangenisstraf.

Egypte heeft veel last van terreuraanslagen. De voorbije maand kwamen in de Sinaï officieel al 21 soldaten om bij aanslagen. Hun werkelijke aantal zou nog veel hoger liggen.

Een Egyptische politieagent staat onder een billbord met de beeltenis van president al-Sissi langs de woestijnweg tussen Caïro en Ismailia. Beeld ap
Een Egyptische politieagent staat onder een billbord met de beeltenis van president al-Sissi langs de woestijnweg tussen Caïro en Ismailia.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden