NieuwsJulian Assange

President Ecuador: ‘Assange wilde spioneren vanuit ambassade’

Julian Assange probeerde vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen andere landen te bespioneren. Dat zegt president Lenín Moreno van Ecuador in gesprek met de Britse krant The Guardian. Assange zat zeven jaar in de ambassade voordat hij daar afgelopen week werd uitgezet.

Wikileaks-stichter Julian Assange verlaat onder politiebegeleiding de rechtbank in Londen. Beeld REUTERS
Wikileaks-stichter Julian Assange verlaat onder politiebegeleiding de rechtbank in Londen.Beeld REUTERS

‘Alle pogingen om landen te destabiliseren zijn verwerpelijk voor Ecuador, want wij respecteren andere landen’, stelt Moreno in de krant. ‘Daarom is het jammer dat op ons grondgebied met toestemming van onze autoriteiten faciliteiten zijn gebruikt om andere landen te bespioneren.’

‘We kunnen het niet toestaan dat ons huis, dat we hebben opengesteld, wordt gebruikt voor spionage. Daarmee schendt hij de asielvoorwaarden’, zei Moreno over Assange. Op die manier probeert Moreno zijn omstreden beslissing te rechtvaardigen om het asiel in te trekken van de Wikileaks-stichter.

E-mails, foto’s en documenten

Via een videotoespraak liet de Ecuadoraanse president Lenin Moreno vorige week al weten dat Assange had geprobeerd zijn regering te ondermijnen. De 47-jarige Australiër zou telefoons en tablets van de president en diens gezin hebben gehackt en zo e-mails, foto’s en vertrouwelijke documenten hebben gestolen. Deze INA Papers toonden aan dat Moreno steekpenningen had ontvangen van een Chinese dambouwer. In het Zuid-Amerikaanse land is justitie deze zaak aan het onderzoeken.

In het interview met The Guardian ontkent Moreno dat hij Assange om deze redenen uit de ambassade heeft gezet. Ook ontkent hij onder druk te zijn gezet door andere landen, zoals de Verenigde Staten, om het asiel in te trekken. Volgens Moreno heeft hij garanties op schrift van de Britse regering dat de fundamentele rechten van Assange zullen worden gerespecteerd, en dat hij niet wordt uitgeleverd aan een land waar hij de doodstraf zou kunnen krijgen.

Assange was in 2012 de ambassade ingevlucht nadat alle procedures waren uitgeput tegen zijn uitlevering aan Zweden, waar een onderzoek naar seksueel misbruik van twee vrouwen liep. Hij was bang dat hij via het Scandinavische land zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar had collega-klokkenluider Chelsea Manning een celstraf van 35 jaar gekregen wegens staatsvijandige activiteiten, een straf die later zou worden gereduceerd. De Zweedse zedenzaken zijn inmiddels komen te vervallen.

Inbreker of martelaar?

Is Julian Assange een martelaar voor de persvrijheid of, zoals de Amerikaanse justitie betoogt, een inbreker die heeft geprobeerd de computers van de Amerikaanse overheid te hacken? Lees hier het profiel van de WikiLeaks-oprichter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden