President Cristina toont bij redes twee gezichten ... van Evita Perón

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - De Argentijnen kennen hun peronistische president door en door, al heeft ze in de jaren dat ze verblijft in het Roze Huis slechts één persconferentie gegeven. Bijna dagelijks spreekt Cristina Fernández de Kirchner (CFK in de regeringspers) vanuit het presidentieel paleis in Buenos Aires het land toe, staand achter een lessenaar en bejubeld door ministers en staatssecretarissen.

De scènes worden rechtstreeks verspreid door de staatskanalen. Ondanks de frequente uitzendingen was niemand opgevallen wat een journalist van de oppositiekrant Clarín onlangs opmerkte.

Naast de president bevindt zich een decorstuk met een portret van Evita Perón, medeoprichtster van de regeringspartij, die in 1952 bezweek aan baarmoederhalskanker. Deze achtergrond werd geïntroduceerd in december, na de aankondiging dat CFK aan schildklierkanker leed, een diagnose die uiteindelijk onjuist bleek.

Het is niet steeds hetzelfde portret: er zijn er twee. Het ene toont een 'zachtaardige' Evita, terwijl ze op het andere 'strijdlustig' overkomt, merkt Clarín op. En afhankelijk van de inhoud van de presidentiële redes wordt het ene of het andere gezicht getoond. Een ijverige functionaris draait discreet het decorstuk.

'De vriendelijk Evita begeleidt Cristina bij goed nieuws. De strijdvaardige verschijnt achter haar als ze tegen bedrijven, het establishment of de pers uitvaart', constateert Clarín-verslaggever Alfredo Gutiérrez.

Zo was op 28 december, na de bekendmaking van de vermeende kanker, het lieflijke gelaat te zien toen Fernández sprak over een genereuze schuldensanering voor de provincies. Het vriendelijke gezicht verscheen ook op 13 februari, bij de aankondiging van een loonsverhoging voor arbeiders.

Op 28 januari daarentegen, toen de president na een herstel van drie weken weer aan de slag ging, dook de strijdlustige Evita op. 'Het is uit met de pret', zei Cristina dreigend tegen de ondernemers. Hetzelfde gebeurde op 1 februari, toen ze onthulde dat 'er particuliere managers zijn die 10 miljoen, 2 miljoen, 4 miljoen pesos verdienen... twintig of tachtig keer zo veel als het salaris van overheidsfunctionarissen'.

Volgens Gutiérrez wil de regering zo een 'onbewuste associatie' bij de tv-kijkers opwekken: ook Cristina is een vechtster die zich niet zo gemakkelijk laat onderspitten. De politieke marketing van de president bedient zich van een object van mythevorming om de vele Argentijnen te verleiden die nog altijd de 'heilige' Evita adoreren.

Toen recentelijk de film Perón en Evita in première ging, over de romance van de legendarische drievoudige president en diens tweede echtgenote, snikte Cristina de wens uit dat er ooit ook zoiets zou worden gemaakt over haar en Néstor Kirchner, haar overleden man en voorganger in het Roze Huis.

Er wordt al gehoor gegeven aan CFK's droom. De cineast Pablo Yotich bereidt een film voor, Ballade van een volk, over de liefde tussen Néstor en Cristina. Een van de hoofdrollen gaat mogelijk naar Dalma Maradona, de oudste dochter van een ander Argentijns object van mythevorming: voetbalidool Diego Armando Maradona.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden