President Chirac roept volk op tot eenheid

Slechts vijf minuten had Jacques Chirac dinsdagavond nodig om afscheid te nemen van zijn onderdanen, na een presidentschap van twaalf jaar....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Chirac sprak met warmte, maar zonder al te grote emotie te tonen. Zijn gemoedstoestand werd door zijn directe omgeving als ‘sereen’ aangeduid. Na zijn rede nuttigde hij een laatste maaltijd op zijn paleis in het gezelschap van zijn vrouw Bernadette.

In zijn rede kon ‘het politieke beest’ Chirac het niet nalaten zijn opvolger een steek onder water te geven. Hij stelde dat ‘wij het land hebben gemoderniseerd om het aan te passen aan de diepgaande veranderingen van onze tijd’. Dat bracht hij overigens niet als zijn eigen verdienste, maar als die van ‘u en uw betrokkenheid’.

Zijn opvolger is juist gekozen om Frankrijk te moderniseren. Sarkozy staat de hervormingen voor ogen, waar Chirac niet aan toe is gekomen. De nieuwe president bepleit een ‘breuk’ met het tijdperk van zijn voorganger.

Uiteraard roemde Chirac de grandeur van ‘ons magnifieke land’. De burgers zijn de ‘erfgenamen van een zeer grote natie, die wordt bewonderd en gerespecteerd en meetelt in Europa en in de wereld. Ook hebben de Fransen ‘immense vermogens om solidair en creatief’ te zijn. ‘Verenigd zal Frankrijk een voorbeeldland voor welvaart en vooruitgang zijn.’

Zelf gaat Chirac zich aan goede doelen wijden. Naar het voorbeeld van de Amerikaanse oud-president Clinton wil hij een stichting oprichten, die vanaf de herfst wereldwijd ‘de dialoog tussen culturen’ en ‘duurzame ontwikkeling’ mogelijk moet maken, zo zei hij.

Eerder op de dag ontving Chirac zijn premier, Dominique de Villepin, die zijn ontslag kwam aanbieden. De oud-minister van Buitenlandse Zaken die met een fameuze rede tegen de Amerikaanse invasie van Irak wereldwijd indruk had gemaakt, heeft het in die functie bijna twee jaar uitgehouden. Politiek raakte hij binnen een jaar vleugellam toen hij een nieuw arbeidscontract voor jongeren onder druk van scholieren en studenten moest intrekken. Daarmee was Chiracs hoop vervlogen dat zijn vertrouweling Villepin een barrière kon vormen tegen de opmars van zijn politieke rivaal Sarkozy. Die raakte bij Chirac uit de gratie, toen hij in 1993 voor premier Balladur en tegen Chirac koos.

Vandaag volgt nog de officiële overdracht van de presidentiële bevoegdheden in het Elyséepaleis. Sarkozy krijgt dan de codes van de Franse atoomwapens in handen. Chirac neemt daarna afscheid van het personeel van zijn paleis en rijdt dan weg in de Citroën C6, die een oud-president krijgt. Hij begeeft zich dan naar een royaal appartement, dat hem ter beschikking is gesteld door de familie van de in 2005 vermoorde Libanese president Hariri.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden